Установих, че когато не кача една
рецепта веднага, после не го правя въобще – или пък когато го направя, вече нямам
същото желание да я споделя. Имам натрупан архив от може би 40 рецепти със
снимки, които по една или друга причина залежаха и не съм ги споделила онлайн. Смятам
да поправя това като си определя някакъв разумен срок, в който да качвам това,
което правя. Все пак в различните сезони продуктите са различни, търсенето
също, а и някои тънкости в рецептата се ми пресни, ако ги кача веднага.
Бях си казала също, че ще споделям
рецепти и извън блога и страничката си във Фейсбук, но напоследък се оттеглих
от кулинарните групи по ред причини. Първо, администраторите все повече
ограничават възможността да се сподели линк към блог, дори и да качиш
оригиналните снимки- все пак блогът си е мой, не виждам защо да преписвам
рецепта, след като веднъж вече съм си направила труда да я кача в блога и
просто искам да споделя, както и останалите жени в кулинарната група, какво
точно съм направила.
За сметка на това, ако линкът е към
рецепта на администраторката на съответната група, общото правило да не се
качва линк не важи. Има много малко групи, които са „по-демократични“, затова
просто няма да си губя времето и ще се концентрирам върху това, което ми е
приятно, а именно - собствените ми блог и страничка.
Ягодите се върнаха на пазара и затова с
първите две тарелки ми дойде желание да направя някаква нова рецепта. И двете
ми деца са много злояди, но големият все пак обича ягоди и смятах, че ако ги
сложа в тестено изделие, ще се съгласи да ги хапне, след като познава вкуса им.
Напразно! Децата си падат по простите вкусове, а този кейк е дъхав, съдържа
лимонова есенция и пюре от ягоди, както и пълнеж от сирене Филаделфия, така че
по детските критерии е някакво странно животно.
Нас обаче много ни хареса – какво да се
прави, обичаме разнообразната храна, кулинарните експерименти и новите рецепти!
И не, не е диетичен…но от просо, ечемик, соево мляко и разни продукти-заместители
вече взе да ми идва в повече.
Кейкът е много лесен, но се пече
по-дълго време, защото съдържа повече течни съставки, но нека това не ви
стряска – накрая вкусът е убийствен, а и отгоре леко се карамелизира коричката,
така че заповядайте да го опитате!
Продукти:
1 ½ ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. кристална захар
1 ч.л. сода бикарбонат
½ ч.л. сол
1 ч.л. канела
2 яйца, разбити
3 с.л. зеленчуково олио
280 г ягоди – това при мен беше една
тарелка. Ягодите се нарязват на парченца.
1 ч.л. червен оцветител- това по
желание, ако искате цветът на парчетата да бъде по-ефектен.
За пълнежа:
85 г. сирене „Филаделфия“, размекнато
1 яйце
1/3 ч.ч. захар
1 с.л. бяло брашно
½ ч.л. лимонена есенция
Приготвяне:
1.
В голяма купа се разбъркват брашното,
захарта, солта, содата и канелата.
2.
В друга купа се разбиват яйцата, олиото,
ягодите и, по желание, оцветителят. Аз използвах пасатор, за да стане сместа
наистина гладка. Мокрите съставки се добавят към сухите и се разбиват с миксер.
3.
Отделно, в малка купа, се разбива крема
сиренето и към него се прибавят и миксират захарта, брашното, яйцето и
есенцията.
4.
В намаслена правоъгълна форма за кейк
се изсипва половината от сместа за кейк. Върху нея се разстила пълнежа на
равномерен слой и отгоре се покрива с втората половина от тестото.
5.
Кейкът се пече в предварително загрята
на 180 градуса фурна за 70-75 мин или докато забита в кейка клечка за зъби
излезе чиста. Ако започне бързо да потъмнява, покрийте го с фолио. След като се
изпече, оставя се във фурната на отворена вратичка още 10 мин, после се изважда
и се оставя да изстине във формата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар