неделя, 25 април 2021 г.

ПРОЛЕТНИ КЮФТЕНЦА С ЛАПАД

 

Ето че пролетта най-после се осмели да покаже срамежливо носле иззад ъгъла. Откога я чакаме! Незабавно хукнахме към гори  и полянки, свалихме маските на открито и набрахме цял сак с див чесън. Лапад обаче купихме от пазара, а също и голяма връзка магданоз. И какво ни се хапваше – нещо свежо и пролетно, но същевременно достатъчно питателно, за да ни засити на обяд. И така избрах рецептата с лапад, към която си прибавихме и едно вкусно сосче с фина извара и бяло сиренце – стана бомба!



Продукти:

5 средни картофа – сварени и намачкани

½  връзка магданоз

1 шепа див чесън

1 връзка лапад

1 глава кромид лук

2 яйца

150 г фина извара

1 равна чаена лъжичка шарена сол

2 щипки чубрица

½ ч.л. смлян кимион

50 г настъргано жълто сирене – ементал, пармезан, гауда. Аз ползвах ементал.

2 с.л. бяло брашно

Сол и черен пипер на вкус

Брашно за овалване на кюфтенцата

Зехтин за пържене

За соса:

150 г фина извара

100 г бяло сирене

Няколко стръка магданоз

Сол

1-2 с.л. вода, ако е много гъсто

 

Приготвяне:

1.    Лападът се попарва във вряла вода за 10 минути. Отцежда се и се нарязва.

2.    Дивият чесън и магданозът се накълцват на ситно. Лукът също се нарязва на ситно.

3.    В голяма купа се смесват добре картофите, магданозът, чесънът, лападът, двете яйца, изварата, настърганото сирене и брашното. Добавят се подправките – сол и черен пипер, чубрица, шарена сол, кимион и всичко хубаво се омесва.

4.    Оставя се в хладилника за половин час, да стегне малко.

5.    В дълбока чиния се изсипва брашното, в което ще се овалват кюфтенцата.

6.    С ръка се оформят кюфтенца и се овалват в брашното. Ако ви се лепи по пръстите, потопете ги в студена вода.

7.    Пържат се в тиган в един пръст загрята мазнина. Ние ги препочитаме по-припържени и затова ползвам 7-ма степен на котлона (от общо 9 степени). Около 3- 4 минути от страна ги пържа.

8.    Сосът се приготвя в блендер като се разбиват добре изварата, сиренето, нарязаният маганоз и се посолява. При нужда се добавя и водата.





Няма коментари:

Публикуване на коментар