Ето че пролетта най-после се
осмели да покаже срамежливо носле иззад ъгъла. Откога я чакаме! Незабавно хукнахме
към гори и полянки, свалихме маските на
открито и набрахме цял сак с див чесън. Лапад обаче купихме от пазара, а също и
голяма връзка магданоз. И какво ни се хапваше – нещо свежо и пролетно, но
същевременно достатъчно питателно, за да ни засити на обяд. И така избрах
рецептата с лапад, към която си прибавихме и едно вкусно сосче с фина извара и
бяло сиренце – стана бомба!
Продукти:
5 средни картофа – сварени и намачкани
½ връзка магданоз
1 шепа див чесън
1 връзка лапад
1 глава кромид лук
2 яйца
150 г фина извара
1 равна чаена лъжичка шарена сол
2 щипки чубрица
½ ч.л. смлян кимион
50 г настъргано жълто сирене – ементал, пармезан, гауда.
Аз ползвах ементал.
2 с.л. бяло брашно
Сол и черен пипер на вкус
Брашно за овалване на кюфтенцата
Зехтин за пържене
За соса:
150 г фина извара
100 г бяло сирене
Няколко стръка магданоз
Сол
1-2 с.л. вода, ако е много гъсто
Приготвяне:
1.
Лападът се попарва във вряла вода за 10
минути. Отцежда се и се нарязва.
2.
Дивият чесън и магданозът се накълцват
на ситно. Лукът също се нарязва на ситно.
3.
В голяма купа се смесват добре
картофите, магданозът, чесънът, лападът, двете яйца, изварата, настърганото
сирене и брашното. Добавят се подправките – сол и черен пипер, чубрица, шарена
сол, кимион и всичко хубаво се омесва.
4.
Оставя се в хладилника за половин час,
да стегне малко.
5.
В дълбока чиния се изсипва брашното, в
което ще се овалват кюфтенцата.
6.
С ръка се оформят кюфтенца и се овалват
в брашното. Ако ви се лепи по пръстите, потопете ги в студена вода.
7.
Пържат се в тиган в един пръст загрята
мазнина. Ние ги препочитаме по-припържени и затова ползвам 7-ма степен на
котлона (от общо 9 степени). Около 3- 4 минути от страна ги пържа.
8.
Сосът се приготвя в блендер като се
разбиват добре изварата, сиренето, нарязаният маганоз и се посолява. При нужда
се добавя и водата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар