Всяка година в търсене на перфектната рецепта за козунак като борбена и
ентусиазирана домакиня, се сблъсквам с разни обещания за съвършенство на конци.
Гледам тонове клипчета и чета какви ли не статии и рецепти в кулинарни групи.
Вече 9 години, откакто станах майка, изпробвам нови рецепти. За съжаление,
обикновено разполагам с добра рецепта да споделя едва след празниците.
Тази година обаче установих, че няма да имам време за много нови проби и
затова реших да споделя рецептата, която намерих още миналата година, която ме
сдоби с прекрасен козунак миналия Великден и която с радост правя и днес.
Радостта от споделената трапеза, а още повече от споделената рецепта, ме
подтиква днес да опиша подробно рецептата, която вярвам ще харесате и вие –
проверена и потвърдена от мен! Спрете да търсите- намерихтеJ.
Продукти:
25 г прясна мая
150 г захар
200 мл затоплено прясно мляко
600 г пресято бяло брашно и още половин ч.ч. брашно за доомесване
Течен подсладител, който се равнява на 100 г захар
50 г размекнато масло
20 мл затоплено олио за размесване на готовото тесто
3 бр. яйца – на стайна температура
Есенция ром – ½ ампула
Цели бадеми за украсяване или филирани бадеми
170 г шоколадов кувертюр – аз ползвам на Nestle
1 жълтък + 1 с.л. прясно мляко за намазване на козунака
Захар за поръсване
Приготвяне:
1. Активиране на маята: маята се натрошава в 200 мл
затоплено прясно мляко, заедно с 1 с.л. захар и 6 с.л. брашно до получаване на
кашичка. Оставя се под кърпа на топло за около 10-15 минути да шупне.
2. Брашното се пресява в голяма купа.
3. Разбиват се яйцата и захарта, заедно с есенцията,
подсладителят и маслото. Към тях се добавя активираната мая.
4. Постепенно яйчената смес се изсипва в брашното и се
разбърква добре до меко тесто. Малко по малко се добавя допълнителното брашно
за доразмесване (1/2 ч.ч.) – това трае още две минути.
5. Постененно се добавя и затопленото олио, докато се меси
козунакът.
6. За да се получат конци на козунака, тестото се меси на „пликчета“
– дърпа се и се загъва отново във формата на плик. Това се прави още 8- 10 мин.
7. Тестото се събира на топка и тя се поставя в купа,
намазана предварително с олио. Купата се увива плътно с прозрачно фолио и се
оставя на топло 2.5 ч., за да втаса и удвои обема си.
8. След като тестото втаса добре, отново се меси за кратко.
9. Щоколадовият кувертюр за плънката се начупва с нож на
малки парченца.
10.Тестото се дели на 4 топки. Всяка топка се смесва с малко
олио и се разточва на дълъг фитил, който се разстила малко с пръсти на плоска
лента. Плънката (шоколадовият кувертюр) се поръсва върху нея и лентата „се
затваря“ и прищипваме краищата един към друг по дължината, за да остане
плънката вътре. Лентата отново се разточва леко с ръце на фитил като се усуква
внимателно в двете противоположни посоки.
11.Следващият етап е плетенето на козунака. Съществуват различни варианти при плетенето, но този, на който се спрях е следният: върху хартия за печене се поставят успоредно един до друг два фитила хоризонтално на разстояние 5 см, а през тях напречно се поставят два други вертикално, по същия начин.
Хващате горният напречен фитил (хоризонталния) и го огъвате надясно по
часовниковата стрелка. Същото се прави с всеки от другите фитили като се огъва
надясно. След това плетенето се повтаря със същото движение, но започвайки от
другата страна наляво и така се редуват лява и дясна страна, докато накрая свърши
дължината на фитилите. Остатъчните краища се прегъват отдолу.
12.Козунакът се поставя заедно с хартията в тавата, в която
ще се пече и се оставя да втаса още 30 мин.
13.Фурната се загрява на 180 градуса.
14.След като втаса, козунакът се напръсква с прясно мляко, поръсва
се с навлажнена бяла захар и бадеми и се пече 45 минути. На 20-та минута във
фурната се покрива с алуминиево фолио отгоре, за да не загори.
Няма коментари:
Публикуване на коментар