петък, 30 април 2021 г.

КОЗУНАК С ШОКОЛАДОВА ПЛЪНКА И БАДЕМИ

 

Всяка година в търсене на перфектната рецепта за козунак като борбена и ентусиазирана домакиня, се сблъсквам с разни обещания за съвършенство на конци. Гледам тонове клипчета и чета какви ли не статии и рецепти в кулинарни групи. Вече 9 години, откакто станах майка, изпробвам нови рецепти. За съжаление, обикновено разполагам с добра рецепта да споделя едва след празниците.

Тази година обаче установих, че няма да имам време за много нови проби и затова реших да споделя рецептата, която намерих още миналата година, която ме сдоби с прекрасен козунак миналия Великден и която с радост правя и днес. Радостта от споделената трапеза, а още повече от споделената рецепта, ме подтиква днес да опиша подробно рецептата, която вярвам ще харесате и вие – проверена и потвърдена от мен! Спрете да търсите- намерихтеJ.

 

Продукти:

25 г прясна мая

150 г захар

200 мл затоплено прясно мляко

600 г пресято бяло брашно и още половин ч.ч. брашно за доомесване

Течен подсладител, който се равнява на 100 г захар

50 г размекнато масло

20 мл затоплено олио за размесване на готовото тесто

3 бр. яйца – на стайна температура

Есенция ром – ½ ампула

Цели бадеми за украсяване или филирани бадеми

170 г шоколадов кувертюр – аз ползвам на Nestle

1 жълтък + 1 с.л. прясно мляко за намазване на козунака

Захар за поръсване

Приготвяне:

1.    Активиране на маята: маята се натрошава в 200 мл затоплено прясно мляко, заедно с 1 с.л. захар и 6 с.л. брашно до получаване на кашичка. Оставя се под кърпа на топло за около 10-15 минути да шупне.

2.    Брашното се пресява в голяма купа.

3.    Разбиват се яйцата и захарта, заедно с есенцията, подсладителят и маслото. Към тях се добавя активираната мая.

4.    Постепенно яйчената смес се изсипва в брашното и се разбърква добре до меко тесто. Малко по малко се добавя допълнителното брашно за доразмесване (1/2 ч.ч.) – това трае още две минути.

5.    Постененно се добавя и затопленото олио, докато се меси козунакът.


6.    За да се получат конци на козунака, тестото се меси на „пликчета“ – дърпа се и се загъва отново във формата на плик. Това се прави още 8- 10 мин.

7.    Тестото се събира на топка и тя се поставя в купа, намазана предварително с олио. Купата се увива плътно с прозрачно фолио и се оставя на топло 2.5 ч., за да втаса и удвои обема си.

8.    След като тестото втаса добре, отново се меси за кратко.

9.    Щоколадовият кувертюр за плънката се начупва с нож на малки парченца.


10.Тестото се дели на 4 топки. Всяка топка се смесва с малко олио и се разточва на дълъг фитил, който се разстила малко с пръсти на плоска лента. Плънката (шоколадовият кувертюр) се поръсва върху нея и лентата „се затваря“ и прищипваме краищата един към друг по дължината, за да остане плънката вътре. Лентата отново се разточва леко с ръце на фитил като се усуква внимателно в двете противоположни посоки.


11.Следващият етап е плетенето на козунака. Съществуват различни варианти при плетенето, но този, на който се спрях е следният: върху хартия за печене се поставят успоредно един до друг два фитила хоризонтално на разстояние 5 см, а през тях напречно се поставят два други вертикално, по същия начин. 


Хващате горният напречен фитил (хоризонталния) и го огъвате надясно по часовниковата стрелка. Същото се прави с всеки от другите фитили като се огъва надясно. След това плетенето се повтаря със същото движение, но започвайки от другата страна наляво и така се редуват лява и дясна страна, докато накрая свърши дължината на фитилите. Остатъчните краища се прегъват отдолу.


12.Козунакът се поставя заедно с хартията в тавата, в която ще се пече и се оставя да втаса още 30 мин.

13.Фурната се загрява на 180 градуса.

14.След като втаса, козунакът се напръсква с прясно мляко, поръсва се с навлажнена бяла захар и бадеми и се пече 45 минути. На 20-та минута във фурната се покрива с алуминиево фолио отгоре, за да не загори.

 





























Няма коментари:

Публикуване на коментар