петък, 25 юни 2021 г.

ПАСТА С ПЕЧЕНИ ЧЕРИ ДОМАТИ И СИРЕНЕ

 


Тази рецепта я видях за първи път в Тик Ток- мястото, откъдето с мъка отлепвам децата си, но явно няма много смисъл от моята съпротива. Тик-ток културата е на бързите неща, а таз и рецепта е изключително бърза и лесна- за уморени, отчаяни домакини, които никак не им се готви вечерта, но искат да поднесат нещо сносно и здравословно. В зависимост от предпочитанията пастата може да бъде пълнозърнеста, доматите-био, сиренето – от ферма и т.н. Но обикновено тези базови продукти ги има във всеки хладилник, така че освен лесна и вкусна, рецептата е и напълно достъпна.


Продукти:

500 г паста

1/2 ч.ч. зехтин „Екстра Върджин“

2 тарелки чери домати – около 30 доматчета

200 г бяло сирене- краве или овче

2 скилидки чесън, ситно накълцани

Червен пипер на люспи

6-7 листа пресен босилек

Сол и черен пипер

 

Приготвяне:

1.     Фурната се загрява на 200 градуса на горен и долен реотан. В тавичка се постила хартия за печене. Върху нея се изсипват чери доматите цели. Поръсват се със зехтина, сол и пипер и в средата се поставя плочката сирене. Поръсва се малко червен пипер и се слага във фурната за 30 мин.

2.     В това време се сварява пастата по указанията на опаковката - обикновено във вряла вода, с малко зехтин и сол, за около 15 мин.

3.     Фурната се увеличава на 220 градуса и доматите и сиренето се пекат за още 5-7 мин, докато по тях се появят кафяви петна от препичането.



4.     Тавата се изважда, добавят се още червен пипер и накълцания чесън и се разбърква, за да може подправките да пуснат аромата си от остатъчната топлина.

5.     Пастата се отцежда и се добавя в тавата при доматената смес. Прибавят се листенцата босилек, още 1 с.л. зехтин, сол и пипер.






Няма коментари:

Публикуване на коментар