Толкова много очаквания за топло и слънчево лято и толкова малко слънчеви
дни! Градината ни подгизна от дъждовете и детският басейн е постоянно покрит.
Само като се покаже малко слънце, вдъхновено тичаме да сложим масата в
градината, за да може да се насладим на нетрайното слънчице.
Салатите са задължителната храна на лятната ни трапеза. Още повече, когато
почивката на море чука на вратата и перспективата да се видим по бански ни кара
да спрем да хрупаме пред телевизора вечер и да намалим въглехидратите.
Тази салата има много вариации- може да се направи с обикновена леща, да се
махнат допълнителнтите зеленчуци и да се ползват само чери доматки, в
зависимост с какво разполагате. Може да се хапне и без месния елемент…
Но на нас ни хареса така и ще я правим скоро пак.
Продукти:
1 ч.ч.червена
леща
1 глава кромид
лук
1 опаковка бекон/
200 г салам чоризо
1 тиквичка
1 голяма червена
чушка
2 с.л. зехтин
10 -12 чери
домати
1 ч.л. краве
масло
1 плочка бяло
краве или овче сирене- 200 г.
1 .чл. кимион,
несмлян
Сол, черен пипер,
червен пипер на люспи
Приготвяне:
1.
Червената леща се вари в 2.5 ч.ч. вода, докато се развари почти на пюре.
Отцежда се, разбърква се с маслото и се
изсипва в подходящ съд за салата.
2.
Лукът се нарязва на кубчета, както и чушката, тиквичката и бекона или
салама. В тиган се загрява зехтинът и в него се запържва първо лукът, а след
като стане прозрачен, се добавят беконът, чушката и тиквичката. Прибавят се към
пюрираната леща.
3.
Чери доматите се режан ана половини, после на още по веднъж, напречно и се
добавят в салатата.
4.
Сиренето се реже на кубчета и се разбърква в салатата.
5.
Салатата се овкусява с подправките и се сервира веднага, но може да се
консумира и изстудена.
Няма коментари:
Публикуване на коментар