четвъртък, 8 юли 2021 г.

САЛАТА С ЧЕРВЕНА ЛЕЩА И ЧЕРИ ДОМАТИ

 

Толкова много очаквания за топло и слънчево лято и толкова малко слънчеви дни! Градината ни подгизна от дъждовете и детският басейн е постоянно покрит. Само като се покаже малко слънце, вдъхновено тичаме да сложим масата в градината, за да може да се насладим на нетрайното слънчице.

Салатите са задължителната храна на лятната ни трапеза. Още повече, когато почивката на море чука на вратата и перспективата да се видим по бански ни кара да спрем да хрупаме пред телевизора вечер и да намалим въглехидратите.

Тази салата има много вариации- може да се направи с обикновена леща, да се махнат допълнителнтите зеленчуци и да се ползват само чери доматки, в зависимост с какво разполагате. Може да се хапне и без месния елемент…

Но на нас ни хареса така и ще я правим скоро пак.








 

Продукти:

1 ч.ч.червена леща

1 глава кромид лук

1 опаковка бекон/ 200 г салам чоризо

1 тиквичка

1 голяма червена чушка

 2 с.л. зехтин

10 -12 чери домати

1 ч.л. краве масло

1 плочка бяло краве или овче сирене- 200 г.

1 .чл. кимион, несмлян

Сол, черен пипер, червен пипер на люспи

Приготвяне:

1.     Червената леща се вари в 2.5 ч.ч. вода, докато се развари почти на пюре. Отцежда се, разбърква се с маслото  и се изсипва в подходящ съд за салата.

2.     Лукът се нарязва на кубчета, както и чушката, тиквичката и бекона или салама. В тиган се загрява зехтинът и в него се запържва първо лукът, а след като стане прозрачен, се добавят беконът, чушката и тиквичката. Прибавят се към пюрираната леща.

3.     Чери доматите се режан ана половини, после на още по веднъж, напречно и се добавят в салатата.

4.     Сиренето се реже на кубчета и се разбърква в салатата.

5.     Салатата се овкусява с подправките и се сервира веднага, но може да се консумира и изстудена.






 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар