вторник, 31 август 2021 г.

ТАРТ "ЛЯТНА ГРАДИНА"

 

Добре, че успяхме да се приберем за малко в България, защото тук лятото като че ли само три дни. Сега отново вали и е мрачно, а температурите се гонят някъде около 16 градуса. Толкова ни е лятно, че ни иде да си пуснем парното и сигурно щяхме да го направим, ако не ни беше неудобно, че е още август месец.

Дори не успях тази година да се порадвам на градината си – всичко е подгизнало, калъфите на столовете са влажни, а малкият басейн, сглобен и напълнен с толкова нетърпение, послужи колкото да удави няколко мухи и сега стои зазимен с платнище.

На този фон си представям едни цъфнали летни градини, ароматни овошки и узрели, слънчеви зеленчуци и това ме подтикна да направя тарт, в който да се съчетаят ароматите на лятото и цветовете на една лятна градина.

Приготвя се бързо, не е тежък за стомаха и показва, че все още не сме се отказали от идеята да се радваме на лятото, пък дори и само кулинарно.


 



 

Продукти:

За тестото:

250 г брашно

 1 щипка сол

100 г масло

1 бакпулвер

100 мл вода

Тестото се замесва, след което се оставя в хладилника за 30 минути, увито в прозрачно фолио. Разточва се на кръг.

Продукти:

1 тесто за тарта

1 глава кромид лук

1 тиквичка

1 зелена и 1 червена чушка

Букет зелени подправки – Herbe de provence – риган, розмарин, мащерка и босилек, майорана

Заквасена сметана – 2 с.л.

Дижонска горчица – 1 с.л.

12 чери домати

150 – 200 г моцарела  – аз я купувам на топчета, но можете да си я нарежете на кубчета

Зехтин, сол, черен пипер

Приготвяне:

1.      Фурната се загрява на 180 градуса. Кората се поставя в намаслена кръгла форма за тарт и се притиска добре към стените. Набожда се с вилица по дъното и се пече 10 мин в загрятата на 180 градуса фурна. Изважда се за поизстине.

2.      Кората се намазва със смес от две 2 с.л. заквасена сметана и 1 с. л. горчица.

3.      Лукът се нарязва на шайби и се запържва в малко зехтин – 2 с.л.

4.      Чушките и тиквичката се измиват, почистват и нарязват – чушките на ленти, тиквичката на шайби. Всичко се запържва при лука, до омекване.

5.      Зеленчуците се подреждат равномерно върху намазаната кора. Поръсват се с подправките и се напръскват със зехтин.

6.      Чери доматите се разполвявят и разпределят равномерно върху тарта.

7.      Между зеленчуците се поставят топчета моцарела – общо между 150 и 200  г.

Всичко се подправя със сол и черен пипер ( аз съм си купила мелничка с  една комбинация от три вида пипер и става много ароматно).

8.      Тартът се пече в загрята фурна за 35 минути, докато моцарелата се запече и зачерви.

 

 
 
  
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар