Добре, че успяхме да се приберем за малко в България, защото тук лятото като че ли само три дни. Сега отново вали и е мрачно, а температурите се гонят някъде около 16 градуса. Толкова ни е лятно, че ни иде да си пуснем парното и сигурно щяхме да го направим, ако не ни беше неудобно, че е още август месец.
Дори не успях тази година да се порадвам на градината си – всичко е подгизнало, калъфите на столовете са влажни, а малкият басейн, сглобен и напълнен с толкова нетърпение, послужи колкото да удави няколко мухи и сега стои зазимен с платнище.
На този фон си представям едни цъфнали летни градини, ароматни овошки и узрели, слънчеви зеленчуци и това ме подтикна да направя тарт, в който да се съчетаят ароматите на лятото и цветовете на една лятна градина.
Приготвя се бързо, не е тежък за стомаха и показва, че все още не сме се отказали от идеята да се радваме на лятото, пък дори и само кулинарно.
Продукти:
За тестото:
250 г брашно
1 щипка сол
100 г масло
1 бакпулвер
100 мл вода
Тестото се замесва, след което се оставя в хладилника за 30 минути, увито в прозрачно фолио. Разточва се на кръг.
Продукти:
1 тесто за тарта
1 глава кромид лук
1 тиквичка
1 зелена и 1 червена чушка
Букет зелени подправки – Herbe de provence – риган, розмарин, мащерка и босилек, майорана
Заквасена сметана – 2 с.л.
Дижонска горчица – 1 с.л.
12 чери домати
150 – 200 г моцарела – аз я купувам на топчета, но можете да си я нарежете на кубчета
Зехтин, сол, черен пипер
Приготвяне:
1. Фурната се загрява на 180 градуса. Кората се поставя в намаслена кръгла форма за тарт и се притиска добре към стените. Набожда се с вилица по дъното и се пече 10 мин в загрятата на 180 градуса фурна. Изважда се за поизстине.
2. Кората се намазва със смес от две 2 с.л. заквасена сметана и 1 с. л. горчица.
3. Лукът се нарязва на шайби и се запържва в малко зехтин – 2 с.л.
4. Чушките и тиквичката се измиват, почистват и нарязват – чушките на ленти, тиквичката на шайби. Всичко се запържва при лука, до омекване.
5. Зеленчуците се подреждат равномерно върху намазаната кора. Поръсват се с подправките и се напръскват със зехтин.
6. Чери доматите се разполвявят и разпределят равномерно върху тарта.
7. Между зеленчуците се поставят топчета моцарела – общо между 150 и 200 г.
Всичко се подправя със сол и черен пипер ( аз съм си купила мелничка с една комбинация от три вида пипер и става много ароматно).
8. Тартът се пече в загрята фурна за 35 минути, докато моцарелата се запече и зачерви.
Няма коментари:
Публикуване на коментар