вторник, 26 октомври 2021 г.

ЗАДУШЕНО ПО МАРОКАНСКИ С ГОВЕЖДО, НАХУТ И СУШЕНИ ПЛОДОВЕ

 

Много ни се ходеше тази ваканция в Мароко – не ни огря обаче, уплашихме се от КОВИД-ограниченията и пътешествията с маски из знайни и незнайни хоризонти. И затова за утеха си направихме една приятна мароканска гозба, която споделям с вас - пробвахме я вече няколко пъти, няма начин да не стане супер вкусна, а и продуктите за нея се намират лесно. Задушено с екзотични аромати и сушени плодове за разкош- как да не ни хареса?

Нахутът прибавя нискомаслени протеини към това ястие, а сладките картофи можете да си замените с обикновени – макар че ние се придържахме вкъщи към оригиналната рецепта.

И не се стряскайте от по-дългото време за готвене, бавното задушаване е част от тайната на вкуса на това омайно зимно ястие. Също така, не се плашете от дългия списък с продукти - и да липсва нещо, не е страшно.

Подготовка: 15 мин, Готвене: 1ч.50 мин


 

Продукти:

1 с.л. зехтин

500 г говеждо месо за готвене – нарязано на кубчета

1 гл. лук, нарязана на ситно

4 скилидки чесън, пресовани

½ ч.л. смлян джиджифил

½ ч.л. канела

½  ч.л. смляно индийско орехче

½ ч.л. куркума

1/2 ч.л. сол

¼ ч.л. черен пипер

1/2 ч.ч. сушени кайсии, нарязани на парчета

1/4 ч.ч. стафиди – златни или тъмни

2 сладки картофа, обелени и нарязани на парчета по 2 см.

3 ч.ч. пилешки бульон – можете за ползвате 750 мл вода с 2 кубчета бульон, но по-добре използвайте домашен)

1 консерва (450 г.) нахут, отцеден и изплакнат

Тънко нарязани ивици зелен лук

Тънки ивици портокалова кора

Приготвяне:

1.      Олиото се загрява на котлона в дълбок тефлонов тиган. Месото се нарязва на хапки и се запържва в олиото по 3-4 минути от страна, докато покафенее. После се прехвърля в чиния.

2.      Лукът се прибавя в тигана и се запържва, докато омекне като при необходимост се добавя малко вода, за да не залепне. ( 1 с.л.)

3.      Сипват се чесънът, джинджифилът, канелата, индийското орехче, куркумата, солта и черният пипер като всички подправки се готвят около минута, за да не загорят.

4.      Прибавят се кайсиите, стафидите, картофите, заделеното запържено месо и бульона.

5.      Съдът с покрива и всичко се задушава на тих огън 1.30 ч., докато месото стане съвсем крехко.

6.      Добавя се нахутът и се разбърква. 


7.      Накрая се гарнира със зелен лук (аз имах див лук) и портокалова кора.

 

 



Няма коментари:

Публикуване на коментар