Много ни се ходеше тази ваканция в Мароко – не ни огря обаче, уплашихме се от КОВИД-ограниченията и пътешествията с маски из знайни и незнайни хоризонти. И затова за утеха си направихме една приятна мароканска гозба, която споделям с вас - пробвахме я вече няколко пъти, няма начин да не стане супер вкусна, а и продуктите за нея се намират лесно. Задушено с екзотични аромати и сушени плодове за разкош- как да не ни хареса?
Нахутът прибавя нискомаслени протеини към това ястие, а сладките картофи можете да си замените с обикновени – макар че ние се придържахме вкъщи към оригиналната рецепта.
И не се стряскайте от по-дългото време за готвене, бавното задушаване е част от тайната на вкуса на това омайно зимно ястие. Също така, не се плашете от дългия списък с продукти - и да липсва нещо, не е страшно.
Подготовка: 15 мин, Готвене: 1ч.50 мин
Продукти:
1 с.л. зехтин
500 г говеждо месо за готвене – нарязано на кубчета
1 гл. лук, нарязана на ситно
4 скилидки чесън, пресовани
½ ч.л. смлян джиджифил
½ ч.л. канела
½ ч.л. смляно индийско орехче
½ ч.л. куркума
1/2 ч.л. сол
¼ ч.л. черен пипер
1/2 ч.ч. сушени кайсии, нарязани на парчета
1/4 ч.ч. стафиди – златни или тъмни
2 сладки картофа, обелени и нарязани на парчета по 2 см.
3 ч.ч. пилешки бульон – можете за ползвате 750 мл вода с 2 кубчета бульон, но по-добре използвайте домашен)
1 консерва (450 г.) нахут, отцеден и изплакнат
Тънко нарязани ивици зелен лук
Тънки ивици портокалова кора
Приготвяне:
1. Олиото се загрява на котлона в дълбок тефлонов тиган. Месото се нарязва на хапки и се запържва в олиото по 3-4 минути от страна, докато покафенее. После се прехвърля в чиния.
2. Лукът се прибавя в тигана и се запържва, докато омекне като при необходимост се добавя малко вода, за да не залепне. ( 1 с.л.)
3. Сипват се чесънът, джинджифилът, канелата, индийското орехче, куркумата, солта и черният пипер като всички подправки се готвят около минута, за да не загорят.
4. Прибавят се кайсиите, стафидите, картофите, заделеното запържено месо и бульона.
5. Съдът с покрива и всичко се задушава на тих огън 1.30 ч., докато месото стане съвсем крехко.
6. Добавя се нахутът и се разбърква.
7. Накрая се гарнира със зелен лук (аз имах див лук) и портокалова кора.
Няма коментари:
Публикуване на коментар