четвъртък, 25 ноември 2021 г.

КЕЙК С НАДЕНИЧКИ И ЧЕРИ ДОМАТИ

 Тази рецепта се прави изключително бързо и става за лесна вечеря, особено ако имаш останали наденички, правени от предния ден. Това беше моя случай – тъй като живеем във Франция, често хапваме популярните тук марокански наденички мергез, които са от овнешко или агнешко месо и са леко пикантни. Но като направя солидна доза, винаги остават по няколко, а на следващия ден вече никой не им се радва.

В България същата работа биха свършили кърначетата или онези симпатични италиански наденички, които купувахме в магазин Хит. Така че няма да липсва материал, ако има желание.

Време за приготвяне: 20 мин . Време за печене: 35 мин.




Продукти:

4 наденички – мергези или тип кърначе

250 г чери домати

150 г брашно

1 пакетче бакпулвер

3 яйца

100 мл мляко

50 мл зехтин

50 г стърган кашкавал или жълто сирене грюйер

Сол

Приготвяне:

1.     Фурната се загрява на 180 градуса.

2.     Наденичките се запържват на тиган до златисто , без мазнина около 5 мин, след което се нарязват на кръгчета.

3.     Доматите се измиват и нарязват на две.

4.     За тестото - в купа се смесват брашното, бакпулверът и солта. Добавят се яйцата и се разбива енергично - с бъркалка или миксер. Добавят се млякото и олиото. Накрая се прибавя кашкавалът и внимателно се разбърква.

5.     В сместа се прибавят и кръгчетата наденички и чери доматките. Сместа се изсипва в предварително намазана с масло форма за кейк. Аз ползвам силиконова.

6.     Пече се в предварително загрятата на 10 градуса фурна 35-40 минути като се следи да не прегори. Проверява се с клечка за зъби дали е добре опечено тестото и когато клечката излезе чиста, кейкът е готов.

7.     Сервира се студено или топло, със свежа салата за гарнитура.

 



 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар