сряда, 15 декември 2021 г.

ГРЪЦКИ ЕКМЕК КАДАИФ

 

Много обичам декември) Ако зависи от мен, елхата е готова още на 1 декември, за да не изпусна нито един миг от обратното броене до 25 декември. Украсата, светлинките, ароматите на коледата…Цяла година следваме един и същи робозизиран ритъм, но през декември дори и в малките неща има коледна магия и са някак по-различни, защото са докоснати от коледна . На закуска сутрин ухае на коледна свещичка, на канелата от кафето и кифличките и дори навън да е мрачно, вкъщи греят коледните светлинки на елхата.

Целенасочено търся да поддържам коледното си настроение – коледна музика, коледни филми, игри с децата. Забелязала съм, че много лесно се завива и в обратната посока- да пропуснем празника, улисани в суетнята за подаръци, крайни срокове и отчети в работата, организации на зимна почивка и ресторанти за празника. Затова твърдя, че както всяко друго хубаво нещо, коледната магия изисква усилие и посвещение. И най-вече очи, за да я видим.

Неразривна част от успешния празник е трапезата. Разбира се, има си традиционни ястия и тях си ги предаваме от майка на дъщеря, дообогатяваме по форумите и кулинарните сайтове, но поне у мен винаги и ма и желание да пробвам нещо ново.

Тази година новото е Гръцки екмек кадаиф. Разбира се, може да се поспори колко е гръцки, защото в Турция също си съществува под името Екмек кадаиф.  Бяхме канени на гости от приятели кипърци и когато домакинята го поднесе, направо не го познах – по принцип не съм голям фен на оригиналния кадаиф, защото ми е много сладък и еднообразен. Много пъти съм правила баклава, но кадаиф не бях пробвала да приготвя. Разликата със стандартния е това, че има два крема  и точно това го  прави много привлекателен – както и аромата на канелата и бадемите, разбира се. Перфектен десерт за разнообразие на коледната трапеза.

Зададените количества обаче са за доста голям кадаиф – ако сте само четирима например и не искате да го ядете в продължение на една седмица, ви съветвам да разделите количествата на две…

Също така, можете да ползвате шам фъстък вместо бадеми, но мен и така ми харесва.

 






 

Продукти:

300 г суров кадаиф

250 г размекнато масло

100 г нарязани бадеми

Канела

За сиропа:

400 г захар

400 мл вода

Сока на половин лимон

За крема:

1.5 л. прясно мляко

400 г захар

50 г царевично брашно

4 жълтъка

100 г брашно

2 ч.л. бакпулвер

 

За сметановия крем

400 мл течна сладкарска сметана

70 г пудра захар

 

Приготвяне:

1.      Първо приготвяме захарния сироп. Изсипваме всички съставки на сиропа в малка тенджера и ги кипваме на котлона , след което отдръпваме от огъня. Сиропът се оставя да изстине.

2.      Приготвяме основата на кадаифа. Намазваме с масло дъното и стените на подходяща тава.

3.      Взимаме половината от кадаифа и разстиламе нишките с ръце в тавата, така че да бухне и да не стои сплъстен.

4.      Изсипваме половината разтопено масло върху половината кадаиф в тавата.

5.      Поръсваме с нарязани бадеми и канела.

6.      Разстиламе отгоре останалата половина от кадаифа и отгоре изсипваме втората част от маслото като се стремим да ръсим равномерно.

7.      Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато кадаифът стане златист и хрупкав.

8.      Изваждаме то фурната и изсипваме върху горещия кадаиф студения вече сироп, за да може да попие в него. Оставяме за изстине.

9.      Междувременно приготвяме основния крем. От цялото мляко отделяме една чаша от 200 мл. Останалото изсипваме в тенджера заедно с половината от захарта за сиропа и сместа се загрява на котлона, докато кипне.

10. В голяма купа се разбиват жълтъците на яйцата заедно с останалата захар до получаване на гладка и пухкава кремообразна консистенция. Прибавя се оставената настрани чаша мляко, докато внимателно се разбърква- с тел или с миксер.

11. Към яйчената смес се прибавя бакпулвера, царевичното и обикновеното брашно и отново се разбива, докато те се разтворят в сместа.

12. В кипналото мляко се изсипва яйчената смес постепенно и се разбърква с дървена лъжица, докато кремът се сгъсти и стане гладък.

13. Горещият крем се изсипва върху кадаифа и се покрива с прозрачно фолио така, че фолиото да допира плътно крема, за да не се оформи коричка. Оставя се напълно да се охлади, а ако имате повече време- може и в хладилник за през нощта.

14. На следващия ден приготвяме сметановия крем. Изсипваме сладкарската сметана в купа, добавяме захарта и разбиваме, докато се превърне в пухкава сметана.

15. Махаме фолиото от кадаифа и намазваме отгоре със сметана като внимаваме да бъде равномерно. Отгоре се поръсва с нарязани или смлени бадеми и канела.

 

 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар