Много обичам декември) Ако зависи от мен, елхата е готова още на 1 декември, за да не изпусна нито един миг от обратното броене до 25 декември. Украсата, светлинките, ароматите на коледата…Цяла година следваме един и същи робозизиран ритъм, но през декември дори и в малките неща има коледна магия и са някак по-различни, защото са докоснати от коледна . На закуска сутрин ухае на коледна свещичка, на канелата от кафето и кифличките и дори навън да е мрачно, вкъщи греят коледните светлинки на елхата.
Целенасочено търся да поддържам коледното си настроение – коледна музика, коледни филми, игри с децата. Забелязала съм, че много лесно се завива и в обратната посока- да пропуснем празника, улисани в суетнята за подаръци, крайни срокове и отчети в работата, организации на зимна почивка и ресторанти за празника. Затова твърдя, че както всяко друго хубаво нещо, коледната магия изисква усилие и посвещение. И най-вече очи, за да я видим.
Неразривна част от успешния празник е трапезата. Разбира се, има си традиционни ястия и тях си ги предаваме от майка на дъщеря, дообогатяваме по форумите и кулинарните сайтове, но поне у мен винаги и ма и желание да пробвам нещо ново.
Тази година новото е Гръцки екмек кадаиф. Разбира се, може да се поспори колко е гръцки, защото в Турция също си съществува под името Екмек кадаиф. Бяхме канени на гости от приятели кипърци и когато домакинята го поднесе, направо не го познах – по принцип не съм голям фен на оригиналния кадаиф, защото ми е много сладък и еднообразен. Много пъти съм правила баклава, но кадаиф не бях пробвала да приготвя. Разликата със стандартния е това, че има два крема и точно това го прави много привлекателен – както и аромата на канелата и бадемите, разбира се. Перфектен десерт за разнообразие на коледната трапеза.
Зададените количества обаче са за доста голям кадаиф – ако сте само четирима например и не искате да го ядете в продължение на една седмица, ви съветвам да разделите количествата на две…
Също така, можете да ползвате шам фъстък вместо бадеми, но мен и така ми харесва.
Продукти:
300 г суров кадаиф
250 г размекнато масло
100 г нарязани бадеми
Канела
За сиропа:
400 г захар
400 мл вода
Сока на половин лимон
За крема:
1.5 л. прясно мляко
400 г захар
50 г царевично брашно
4 жълтъка
100 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
За сметановия крем
400 мл течна сладкарска сметана
70 г пудра захар
Приготвяне:
1. Първо приготвяме захарния сироп. Изсипваме всички съставки на сиропа в малка тенджера и ги кипваме на котлона , след което отдръпваме от огъня. Сиропът се оставя да изстине.
2. Приготвяме основата на кадаифа. Намазваме с масло дъното и стените на подходяща тава.
3. Взимаме половината от кадаифа и разстиламе нишките с ръце в тавата, така че да бухне и да не стои сплъстен.
4. Изсипваме половината разтопено масло върху половината кадаиф в тавата.
5. Поръсваме с нарязани бадеми и канела.
6. Разстиламе отгоре останалата половина от кадаифа и отгоре изсипваме втората част от маслото като се стремим да ръсим равномерно.
7. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато кадаифът стане златист и хрупкав.
8. Изваждаме то фурната и изсипваме върху горещия кадаиф студения вече сироп, за да може да попие в него. Оставяме за изстине.
9. Междувременно приготвяме основния крем. От цялото мляко отделяме една чаша от 200 мл. Останалото изсипваме в тенджера заедно с половината от захарта за сиропа и сместа се загрява на котлона, докато кипне.
10. В голяма купа се разбиват жълтъците на яйцата заедно с останалата захар до получаване на гладка и пухкава кремообразна консистенция. Прибавя се оставената настрани чаша мляко, докато внимателно се разбърква- с тел или с миксер.
11. Към яйчената смес се прибавя бакпулвера, царевичното и обикновеното брашно и отново се разбива, докато те се разтворят в сместа.
12. В кипналото мляко се изсипва яйчената смес постепенно и се разбърква с дървена лъжица, докато кремът се сгъсти и стане гладък.
13. Горещият крем се изсипва върху кадаифа и се покрива с прозрачно фолио така, че фолиото да допира плътно крема, за да не се оформи коричка. Оставя се напълно да се охлади, а ако имате повече време- може и в хладилник за през нощта.
14. На следващия ден приготвяме сметановия крем. Изсипваме сладкарската сметана в купа, добавяме захарта и разбиваме, докато се превърне в пухкава сметана.
15. Махаме фолиото от кадаифа и намазваме отгоре със сметана като внимаваме да бъде равномерно. Отгоре се поръсва с нарязани или смлени бадеми и канела.
Няма коментари:
Публикуване на коментар