Във Франция рецептите с кускус са доста разпространени, поради традиционно силните им връзки със Северна Африка. Децата свикнаха с тази гарнитура, която често похапват в училище, а на мен ми е много по-лесно да я правя, вместо обичайните картофи и ориз.
Тази рецепта е северноафриканска. В нея пилешкото се маринова с комбинация
от типични подправки (кориандър, кимион, червен пипер и кайенски пипер), които
му придават лют вкус и може да се сервира с лека салата. Освен това обаче в
него се чувства и свежестта на пресните подправки- магданоз и кориандър.
В кускуса пък има сушени плодове и домати, което го прави дъхав и
екзотичен.
В ястието има много малко мазнини- едва 13 г на порция, от които 2 г
наситени мазнини.
Другото му предимство е, че се приготвя изключително бързо, за по-малко от
10 минути. Отнема време мариноването, затова си предвидете два часа поне, но
може да мариновате пилешкото от предната вечер.
Продукти:
4 парчета обезкостени пилешки гърди без кожа, около 125 г всяко
За маринатата:
2 сл зехтин екстра върджин
1 щипка кайенски ( лют червен) пипер
1 сл нарязан пресен кориандър
½ чл смлян кориандър
½ чл смлян кимион
1 скилидка чесън, пресована
Сокът на 1 лимон
1 чл червен пипер
2 сл нарязан пресен магданоз
Сол и черен пипер
За кускуса:
175 г кускус
25 г сушени праскови, ситно нарязани
25 г стафиди
175 г нарязани домати
1 сл пресен кориандър
1 сл зехтин
Приготвяне:
1.
Маринатата
се приготвя като в дълбока чинния се смесват зехтинът, кайенският пипер,
пресният и смленият кориандър, кимионът, чесънът, лимоновият сок, червеният
пипер и магданозът. Сместа се подправя със сол и черен пипер.
2.
Правят
се няколко разреза в пилешките гърди. Парчетата се поставят в маринатата и се
покриват добре с нея като тя се втрива в тях. Месото с маринатата се поставя в
похлупен съд и се прибира в хладилник за поне 2 часа.
3.
Кускусът
се изсипва в дълбока купа и се залива с 300 мл вряла вода. Отгоре се похлупва с
капак или чиния и се оставя да кисне 5 мин, за да набъбне.
4.
Към
него се добавят прасковите, стафидите, доматите, зехтинът, и кориандърът.
Подправя се със сол и черен пипер, похлупва се отново и се оставя настрани.
5.
Пилето
се запържва с малко зехтин по 3-4 минути от всяка страна в умерено загрят тиган.
Реже се на филийки и се поднася върху канапе от кускуса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар