сряда, 2 април 2025 г.

ПИЛЕШКО С КУСКУС


 Във Франция рецептите с кускус са доста разпространени, поради традиционно силните им връзки със Северна Африка. Децата свикнаха с тази гарнитура, която често похапват в училище, а на мен ми е много по-лесно да я правя, вместо обичайните картофи и ориз.

Тази рецепта е северноафриканска. В нея пилешкото се маринова с комбинация от типични подправки (кориандър, кимион, червен пипер и кайенски пипер), които му придават лют вкус и може да се сервира с лека салата. Освен това обаче в него се чувства и свежестта на пресните подправки- магданоз и кориандър.

В кускуса пък има сушени плодове и домати, което го прави дъхав и екзотичен.

В ястието има много малко мазнини- едва 13 г на порция, от които 2 г наситени мазнини.

Другото му предимство е, че се приготвя изключително бързо, за по-малко от 10 минути. Отнема време мариноването, затова си предвидете два часа поне, но може да мариновате пилешкото от предната вечер.




Продукти:

4 парчета обезкостени пилешки гърди без кожа, около 125 г всяко

За маринатата:

2 сл зехтин екстра върджин

1 щипка кайенски ( лют червен) пипер

1 сл нарязан пресен кориандър

½ чл смлян кориандър

½ чл смлян кимион

1 скилидка чесън, пресована

Сокът на 1 лимон

1 чл червен пипер

2 сл нарязан пресен магданоз

Сол и черен пипер

За кускуса:

175 г кускус

25 г сушени праскови, ситно нарязани

25 г стафиди

175 г нарязани домати

1 сл пресен кориандър

1 сл зехтин

 

Приготвяне:

1.     Маринатата се приготвя като в дълбока чинния се смесват зехтинът, кайенският пипер, пресният и смленият кориандър, кимионът, чесънът, лимоновият сок, червеният пипер и магданозът. Сместа се подправя със сол и черен пипер.

2.     Правят се няколко разреза в пилешките гърди. Парчетата се поставят в маринатата и се покриват добре с нея като тя се втрива в тях. Месото с маринатата се поставя в похлупен съд и се прибира в хладилник за поне 2 часа.

3.     Кускусът се изсипва в дълбока купа и се залива с 300 мл вряла вода. Отгоре се похлупва с капак или чиния и се оставя да кисне 5 мин, за да набъбне.

4.     Към него се добавят прасковите, стафидите, доматите, зехтинът, и кориандърът. Подправя се със сол и черен пипер, похлупва се отново и се оставя настрани.

5.     Пилето се запържва с малко зехтин по 3-4 минути от всяка страна в умерено загрят тиган. Реже се на филийки и се поднася върху канапе от кускуса.




 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар