Палачинките на Ева. Така ги наричаме вкъщи. Ева е моя колежка, унгарка. Покани ни една вечер у тях на гости. Когато пристигнахме, нямаше нищо приготвено. Аз като една стресирана българска домакиня, която готви в продължение на три дни, когато е поканила гости вкъщи, направо се ужасих от нейното спокойствие и започнах да измислям сценарии къде да поръчаме храна.
Тя обаче ме отведе в кухнята и докато си дрънкахме глупости
и пийвахме някакво коктейлче, забърка нещо в една голяма купа и след няколко
движения с лъжици, миксер и тиган, откъм котлона се разнесе аромат на палачинки. На масата
имаше чиния, в която започна да се подрежда уханна кула от вкусни, пухкави,
кръгли палачинки. Тя слагаше, а децата в същия миг ги крадяха и си ги тъпчеха в
бузите като хамстери. Гледай ти какъв неочакван успех!
Ние си хапваме малки американски палачинки в неделя
сутрин. Аз правя винаги една и съща рецепта ( ето я тук https://cuisinaria.blogspot.com/2019/10/blog-post_28.html),
защото децата ми са адски злояди и убиват в зародиш всеки опит за промяна на
една добре позната храна. Но тези палачинки ме вдъхновиха – бяха като пухкави
малки възглавнички и, най-хубавото!- ухаеха на мед!
Затова се въоръжих с рецептата на Ева и сред първи
неуспешен опит се заинатих и ги направих втори път. Стана ясно, че път тя беше
забравила да ми даде една от съставките ( ах, тази Ева!).
И този път пожънах успех. Затова ви съветвам да ги
опитате, а също така ще се радвам да споделите и своите рецепти за малки
сутрешни палачинки – кой знае, може да разполагам скоро с цял списък от
вариации, и то препоръчани такива!
Продукти:
2 яйца- отделят се белтъците от жълтъците
8 препълнени лъжици прашно ( с връхче)
1 сл течен мед
1 сл зехтин
1 пакетче ванилия и 1-2 сл за намазване на тигана
Прясно мляко ( колкото поеме) –пригответе 200 мл
Приготвяне:
1.
Жълтъците
се разбиват с меда и зехтина. Белтъците се разбиват на сняг и се оставят настрани.
2. Добавя се брашното и ванилията и сместа отново се разбърква добре.
3. Накрая започваме да изсипваме вътре млякото, докато се получи гъста каша, така че лъжицата да оставя следа в нея. накрая с дървена лъжица забъркваме в нея белтъците, за да станат пухкави палачинките.
4.
В тиган
за палачинки се изсипват 1-2 сл зехтин и се разпределя добре. Аз позвам
силиконова четка за намазване на тигана.
5.
Котлонът
се загрява на умерена температура – при мен това е 6 степени от общо 9 степени.
6.
Когато
зехтинът се загрее, гребвате с лъжица ( 1 -2 сл) и оформяте палачинка на кръгче.
Чакате към 2 мин от едната страна и към 40 секунди от другата. Всеки котлон е
различен, затова следете, когато започнат да се получават мехурчета по палачинката
и се стягат краищата й- тогава обръщате. Готовата палачинка трябва да има лек
златист загар.
7.
Гарнира
се по ваш вкус- с мед, кленов сироп, Нутела, плодове, ядки, пудра захар и т.н.



Няма коментари:
Публикуване на коментар