неделя, 14 септември 2025 г.

ПАЛАЧИНКИТЕ НА ЕВА

 Палачинките на Ева. Така ги наричаме вкъщи. Ева е моя колежка, унгарка. Покани ни една вечер у тях на гости. Когато пристигнахме, нямаше нищо приготвено. Аз като една стресирана българска домакиня, която готви в продължение на три дни, когато е поканила гости вкъщи, направо се ужасих от нейното спокойствие и започнах да измислям сценарии къде да поръчаме храна.

Тя обаче ме отведе в кухнята и докато си дрънкахме глупости и пийвахме някакво коктейлче, забърка нещо в една голяма купа и след няколко движения с лъжици, миксер и тиган, откъм  котлона се разнесе аромат на палачинки. На масата имаше чиния, в която започна да се подрежда уханна кула от вкусни, пухкави, кръгли палачинки. Тя слагаше, а децата в същия миг ги крадяха и си ги тъпчеха в бузите като хамстери. Гледай ти какъв неочакван успех!

Ние си хапваме малки американски палачинки в неделя сутрин. Аз правя винаги една и съща рецепта ( ето я тук https://cuisinaria.blogspot.com/2019/10/blog-post_28.html), защото децата ми са адски злояди и убиват в зародиш всеки опит за промяна на една добре позната храна. Но тези палачинки ме вдъхновиха – бяха като пухкави малки възглавнички и, най-хубавото!- ухаеха на мед!

Затова се въоръжих с рецептата на Ева и сред първи неуспешен опит се заинатих и ги направих втори път. Стана ясно, че път тя беше забравила да ми даде една от съставките ( ах, тази Ева!).

И този път пожънах успех. Затова ви съветвам да ги опитате, а също така ще се радвам да споделите и своите рецепти за малки сутрешни палачинки – кой знае, може да разполагам скоро с цял списък от вариации, и то препоръчани такива!







Продукти:

2 яйца- отделят се белтъците от жълтъците

8 препълнени лъжици прашно ( с връхче)

1 сл течен мед

1 сл зехтин

1 пакетче ванилия и 1-2 сл за намазване на тигана

Прясно мляко ( колкото поеме) –пригответе 200 мл

Приготвяне:

1.     Жълтъците се разбиват с меда и зехтина. Белтъците се разбиват на сняг и се оставят настрани.

2.     Добавя се брашното и ванилията и сместа отново се разбърква добре. 

3.     Накрая започваме да изсипваме вътре млякото, докато се получи гъста каша, така че лъжицата да оставя следа в нея. накрая с дървена лъжица забъркваме в нея белтъците, за да станат пухкави палачинките.

4.     В тиган за палачинки се изсипват 1-2 сл зехтин и се разпределя добре. Аз позвам силиконова четка за намазване на тигана.

5.     Котлонът се загрява на умерена температура – при мен това е 6 степени от общо 9 степени.

6.     Когато зехтинът се загрее, гребвате с лъжица ( 1 -2 сл) и оформяте палачинка на кръгче. Чакате към 2 мин от едната страна и към 40 секунди от другата. Всеки котлон е различен, затова следете, когато започнат да се получават мехурчета по палачинката и се стягат краищата й- тогава обръщате. Готовата палачинка трябва да има лек златист загар.

7.     Гарнира се по ваш вкус- с мед, кленов сироп, Нутела, плодове, ядки, пудра захар и т.н.



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар