сряда, 24 септември 2025 г.

КЕТО СУРОВ ЧИЙЗКЕЙК С МАСКАРПОНЕ И СМОКИНИ

Есента винаги е била моят любим сезон. 

Картините, които рисува въображението ми, често са по-слънчеви и топли от това, което ни поднася времето навън- мъгла, дъжд, хлад. Но щом светлината идва отвътре, от съзнанието и душата, тя озарява всичко наоколо, нали?

За да поддържам това крехко, щастливо есенно пламъче, превръщам дома си в малък сезонен оазис. Тикви, златни листа и топли свещи се настаниха във всеки ъгъл. Малко джудженце с карирана премяна и вълнена шапчица в есенни тонове наднича игриво от рафта. Пламъчетата на свещички хвърлят меки отблясъци по стените, а във въздуха се разлива аромат на канела и подправки.

Есента влезе и в кухнята ми – с портокалови кори, щипка индийско орехче, сладка тиква и най-вече смокини – онези есенни смокини, сочни и медени, които сякаш събират в себе си топлината на отминалото лято.

И тъкмо заради тях днес споделям една рецепта – суров чийзкейк с маскарпоне и смокини. Лек, ароматен и неустоим, той подчертава естествената сладост на плода. А най-хубавото е, че е кето – всяко парче е подарък без вина и тежест, само удоволствие. 




Продукти

За блата:

·       150 г бадемово брашно

·       50 г кокосово брашно

·       70 г разтопено масло (или кокосово масло)

·       2 с.л. еритритол/сукралоза (или друг кето подсладител на вкус)

·       1 ч.л. канела

·       щипка сол

За крема:

·       250 г маскарпоне

·       200 мл течна сметана (без захар, 30–35% масленост)

·       60 г еритритол (пудра) или няколко капки течна сукралоза

·       1 ч.л. ванилия (екстракт или семена от шушулка)

За декорация:

·       3–4 пресни смокини (нарязани на шайби)

·       орехи пекан или обикновени орехи

·       малко кокосови стърготини за поръсване

Приготвяне

1.     За блата – смеси бадемовото и кокосовото брашно, подсладителя, канелата и солта. Добави разтопеното масло и разбъркай до консистенция на влажни трохи. Притисни сместа на дъното на форма за торта (20 см диаметър, покрита с хартия за печене). Прибери в хладилника за 30 мин.

2.     За крема – разбий сметаната до меки връхчета. В отделна купа смеси маскарпонето с подсладителя и ванилията. Внимателно добави сметаната към маскарпонето с шпатула.

3.     Сглобяване на десерта – изсипи крема върху блата и заравни. Подреди отгоре шайби смокини и орехи. Поръси с кокосови стърготини.

4.     Охлаждане – прибери тортата в хладилник за минимум 3–4 часа (най-добре една нощ).

Хранителна стойност (на парче, приблизително):

·       Калории: ~280 kcal

·       Белтъчини: 5 г

·       Мазнини: 25 г

·       Въглехидрати (нето): ~5–6 г


Няма коментари:

Публикуване на коментар