За да продължим в духа на есента, ви предлагам този неустоим сладкиш – мек и сочен, с фин аромат на канела, който изпълва дома с уют. Всяка хапка е малко пътешествие за сетивата – топли цветове, нежна сладост и онова есенно вълшебство, което ни кара да се усмихваме дори в най-мъгливите дни.
Тиквата е сърцето на този
десерт – скромна, но толкова щедра на вкус и възможности. Ще я откриете на
всеки пазар, а сварена и превърната в кадифено пюре, спокойно може да бъде
замразена, за да ви радва и през зимата.
Ако сте любители на тиквените
нотки, в блога ще намерите още вдъхновения – Меки тиквени курабии, Тиквен кейк
с карамелен сос, Тиквен пай, Тиквени бисквити с шоколадов чипс и Тиквени
курабии със стафиди. Всяка рецепта е покана да се потопите в есенната магия и
да откриете нови поводи за сладко удоволствие.
Ето линкове към останалите тиквени рецепти: Меки тиквени курабии, Тиквен кейк с карамелен сос , Тиквен пай, Тиквени бисквити с шоколадов чипс, Тиквени курабии със стафиди.
Продукти:
-
2
ч.ч брашно
-
2 ч.л сол
-
2
ч.л канела
-
1
ч.л бакпулвер
-
1
ч.л сода бикарбонат
-
4
яйца, леко разбити
-
2 ч.ч захар
-
1
ч.ч олио
-
425
г сварена и пюрирана тиква
За глазурата:
-
85
г сирене крема, размекнато
-
2
ч.ч пудра захар
-
1
ч.л ванилия
-
1
с.л прясно мляко
Приготвяне:
1.
Загрейте
фурната на 180 градуса и намажете с масло тавичка с размери 22 на 33 см.
2.
В средна по размер купа смесете брашното,
солта, канелата, бакпулвера и содата.
3.
В
друга купа разбийте добре с миксер яйцата, захарта, олиото и тиквата.
Добавете сухите съставки и разбийте до гладка смес.
4.
Разстелете
тестото в тавичката и печете окол 45-50 мин или докато клечка за зъби, забита
към центъра на сладкиша, излезе чиста. Изчакайте да изстине, преди да покриете
с глазурата.
5.
Глазурата
се приготвя като се разбие с миксер крема сиренето, заедно със захарта и
млякото. Накрая се прибавя ванилията. Внимателно се намазва кейкът.
6.
Накрая
по желание, може да се поръси с канела, за контрастен ефект.




Няма коментари:
Публикуване на коментар