сряда, 1 октомври 2025 г.

ТИКВЕН КЕЙК С ТОПИНГ ОТ СИРЕНЕ ФИЛАДЕЛФИЯ

 За да продължим в духа на есента, ви предлагам този неустоим сладкиш – мек и сочен, с фин аромат на канела, който изпълва дома с уют. Всяка хапка е малко пътешествие за сетивата – топли цветове, нежна сладост и онова есенно вълшебство, което ни кара да се усмихваме дори в най-мъгливите дни.

Тиквата е сърцето на този десерт – скромна, но толкова щедра на вкус и възможности. Ще я откриете на всеки пазар, а сварена и превърната в кадифено пюре, спокойно може да бъде замразена, за да ви радва и през зимата.

Ако сте любители на тиквените нотки, в блога ще намерите още вдъхновения – Меки тиквени курабии, Тиквен кейк с карамелен сос, Тиквен пай, Тиквени бисквити с шоколадов чипс и Тиквени курабии със стафиди. Всяка рецепта е покана да се потопите в есенната магия и да откриете нови поводи за сладко удоволствие.

Ето линкове към останалите тиквени рецепти: Меки тиквени курабии, Тиквен кейк с карамелен сос , Тиквен пай, Тиквени бисквити с шоколадов чипс, Тиквени курабии със стафиди.





Продукти:

-        2 ч.ч брашно

-         2 ч.л сол

-        2 ч.л канела

-        1 ч.л бакпулвер

-        1 ч.л сода бикарбонат

-        4 яйца, леко разбити

-         2 ч.ч захар

-        1 ч.ч олио

-        425 г сварена и пюрирана тиква

 

За глазурата:

 

-        85 г сирене крема, размекнато

-        2 ч.ч пудра захар

-        1 ч.л ванилия

-        1 с.л прясно мляко

 

Приготвяне:

 

1.     Загрейте фурната на 180 градуса и намажете с масло тавичка с размери 22 на 33 см.

2.      В средна по размер купа смесете брашното, солта, канелата, бакпулвера и содата.

3.     В друга купа разбийте добре с  миксер яйцата, захарта, олиото и тиквата. Добавете сухите съставки и разбийте до гладка смес.

4.     Разстелете тестото в тавичката и печете окол 45-50 мин или докато клечка за зъби, забита към центъра на сладкиша, излезе чиста. Изчакайте да изстине, преди да покриете с глазурата.

5.     Глазурата се приготвя като се разбие с миксер крема сиренето, заедно със захарта и млякото. Накрая се прибавя ванилията. Внимателно се намазва кейкът.

6.     Накрая по желание, може да се поръси с канела, за контрастен ефект.



Няма коментари:

Публикуване на коментар