Есента
винаги идва с богатство от вкусове и аромати – а сините сливи са едни от
най-любимите ми плодове през този сезон. Техният наситен вкус, едновременно
сладък и леко кисел, се съчетава чудесно с топлината на канелата и хрупкавите
орехи. В този кето сладкиш няма излишни въглехидрати, но има всичко необходимо,
за да усетите уют и удоволствие с всяка хапка. Подходящ е както за следобедно
кафе, така и за празничната трапеза – лек, ароматен и събуждащ усмивки.
Необходими
продукти (за форма Ø20 см)
· 150
г бадемово брашно
· 2
с.л. кокосово брашно
· 2
ч.л. бакпулвер
· ½
ч.л. канела (по желание и щипка индийско орехче)
· 3
яйца (L)
· 70
г еритритол (или стевия/смес по избор)
· 80
мл разтопено краве масло или гхи (може и кокосово масло)
· 1
ч.л. ванилия
· 50
мл бадемово или кокосово мляко (без захар)
· ~200
г сини сливи (обезкостени и нарязани на резени)
· Шепа
орехи или бадеми за поръсване
Начин
на приготвяне
1.
Загрей фурната на 170
°C. Подготви кръгла форма за печене с хартия за печене.
2.
В купа смеси сухите
съставки: бадемово брашно, кокосово брашно, бакпулвер, канела.
3.
В друга купа разбий
яйцата с подсладителя до пухкава смес. Добави маслото, ванилията и млякото.
4.
Постепенно добави
сухите към мокрите съставки и разбъркай до еднородно тесто.
5.
Намажи
с масло формата, подреди резените сливи в нея и отгоре разстели тестото.
6.
Поръси с натрошени
орехи.
7.
Печи около 35–40 минути
до златиста коричка. Проверявай с клечка – трябва да излиза суха.
8.
Охлади и сервирай –
чудесен е както топъл, така и студен.
Хранителен
профил (приблизителен за 1 парче от 10)
· Калории:
~160 kcal
· Мазнини:
~13 г
· Белтъци:
~5 г
· Въглехидрати:
~4–5 г нетни
.jpg)


Няма коментари:
Публикуване на коментар