събота, 4 октомври 2025 г.

КЕТО КРЪМБЪЛ СЪС СИНИ СЛИВИ

Есента винаги идва с богатство от вкусове и аромати – а сините сливи са едни от най-любимите ми плодове през този сезон. Техният наситен вкус, едновременно сладък и леко кисел, се съчетава чудесно с топлината на канелата и хрупкавите орехи. В този кето сладкиш няма излишни въглехидрати, но има всичко необходимо, за да усетите уют и удоволствие с всяка хапка. Подходящ е както за следобедно кафе, така и за празничната трапеза – лек, ароматен и събуждащ усмивки.



Необходими продукти (за форма Ø20 см)

·       150 г бадемово брашно

·       2 с.л. кокосово брашно

·       2 ч.л. бакпулвер

·       ½ ч.л. канела (по желание и щипка индийско орехче)

·       3 яйца (L)

·       70 г еритритол (или стевия/смес по избор)

·       80 мл разтопено краве масло или гхи (може и кокосово масло)

·       1 ч.л. ванилия

·       50 мл бадемово или кокосово мляко (без захар)

·       ~200 г сини сливи (обезкостени и нарязани на резени)

·       Шепа орехи или бадеми за поръсване

Начин на приготвяне

1.     Загрей фурната на 170 °C. Подготви кръгла форма за печене с хартия за печене.

2.     В купа смеси сухите съставки: бадемово брашно, кокосово брашно, бакпулвер, канела.

3.     В друга купа разбий яйцата с подсладителя до пухкава смес. Добави маслото, ванилията и млякото.

4.     Постепенно добави сухите към мокрите съставки и разбъркай до еднородно тесто.

5.     Намажи с масло формата, подреди резените сливи в нея и отгоре разстели тестото.

6.     Поръси с натрошени орехи.

7.     Печи около 35–40 минути до златиста коричка. Проверявай с клечка – трябва да излиза суха.

8.     Охлади и сервирай – чудесен е както топъл, така и студен.

Хранителен профил (приблизителен за 1 парче от 10)

·       Калории: ~160 kcal

·       Мазнини: ~13 г

·       Белтъци: ~5 г

·       Въглехидрати: ~4–5 г нетни




Няма коментари:

Публикуване на коментар