Карфиолът е чудесна алтернатива на картофите, когато искаме по-леко и нисковъглехидратно ястие. Тази запеканка с карфиол, бекон и сирене е с богата кремообразна текстура, съчетава вкусове на разтопено сирене, хрупкав бекон и ароматни подправки. Перфектна е както за делнична вечеря, така и за празнична трапеза. Лесна за приготвяне, вкусна и засищаща – това е рецепта, която със сигурност ще впечатли вашето семейство и приятели.
Продукти (за 6 порции)
•
900 г розички карфиол
•
4 резена бекон, нарязани на парчета
•
5 скилидки чесън, обелени и смачкани
•
3 стръка прясна мащерка
•
2 с.л. несолено масло
•
¾ чаша настърган пармезан
•
¼ ч.л. морска сол (и допълнително при нужда)
•
¼ ч.л. прясно смлян черен пипер (и допълнително при нужда)
•
1½ чаши настърган чедър
Приготвяне
1. Загрейте фурната на
200°C. Намазнете тава за печене (около 23×33 см).
2. В голяма тенджера сложете да заври подсолена вода.
Добавете карфиола и варете, докато омекне (около 15 минути).
3. Междувременно в тиган
запържете бекона за 2–3 минути. Добавете чесъна и мащерката и гответе още около
2 минути. Свалете от котлона.
4. Прецедете сварения
карфиол и върнете в тенджерата. Добавете маслото и пармезана. Овкусете със сол
и черен пипер.
5. Прехвърлете сместа в подготвената
тава и поръсете с настъргания чедър.
6. Печете около 10
минути, докато сиренето се разтопи и леко се запече.
7. Извадете от фурната и
поръсете със запържения бекон, чесъна и мащерката.
8. Сервирайте горещо.
Бележки
•
Съхранявайте в хладилник до 4 дни в добре затворен съд.
•
Може да замразите до 1 месец.
•
Затопляйте в микровълнова или фурна преди сервиране.





Няма коментари:
Публикуване на коментар