неделя, 5 октомври 2025 г.

КЕТО ЗАПЕКАНКА С КАРФИОЛ И БЕКОН

 Карфиолът е чудесна алтернатива на картофите, когато искаме по-леко и нисковъглехидратно ястие. Тази запеканка с карфиол, бекон и сирене е с богата кремообразна текстура, съчетава вкусове на разтопено сирене, хрупкав бекон и ароматни подправки. Перфектна е както за делнична вечеря, така и за празнична трапеза. Лесна за приготвяне, вкусна и засищаща – това е рецепта, която със сигурност ще впечатли вашето семейство и приятели.




Продукти (за 6 порции)

• 900 г розички карфиол

• 4 резена бекон, нарязани на парчета

• 5 скилидки чесън, обелени и смачкани

• 3 стръка прясна мащерка

• 2 с.л. несолено масло

• ¾ чаша настърган пармезан

• ¼ ч.л. морска сол (и допълнително при нужда)

• ¼ ч.л. прясно смлян черен пипер (и допълнително при нужда)

• 1½ чаши настърган чедър

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 200°C. Намазнете тава за печене (около 23×33 см).

2. В голяма тенджера сложете да заври подсолена вода. Добавете карфиола и варете, докато омекне (около 15 минути).

3. Междувременно в тиган запържете бекона за 2–3 минути. Добавете чесъна и мащерката и гответе още около 2 минути. Свалете от котлона.


4. Прецедете сварения карфиол и върнете в тенджерата. Добавете маслото и пармезана. Овкусете със сол и черен пипер.



5. Прехвърлете сместа в подготвената тава и поръсете с настъргания чедър.

6. Печете около 10 минути, докато сиренето се разтопи и леко се запече.

7. Извадете от фурната и поръсете със запържения бекон, чесъна и мащерката.

8. Сервирайте горещо.

Бележки

• Съхранявайте в хладилник до 4 дни в добре затворен съд.

• Може да замразите до 1 месец.

• Затопляйте в микровълнова или фурна преди сервиране.


Няма коментари:

Публикуване на коментар