неделя, 12 октомври 2025 г.

ЛЕСЕН КЕЙК С ВАНИЛИЯ И ШОКОЛАД

 Ако търсите лесен, бърз и винаги успешен сладкиш, този ванилово-шоколадов кейк е точно за вас. Пухкав, ароматен и с леко какаов привкус, той комбинира класическия вкус на ванилия с нежен шоколадов оттенък от Нескуик и какао. Перфектен е за следобедно кафе или за сладък завършек на вечерята.

Тъй като децата ми винаги предпочитат шоколадови десерти, тази рецепта много им се хареса и смятам, че ще стане част от менюто, защото мога да им давам от него за следобедна закуска за училище.







Продукти:

• 3 яйца

• 1 ч.ч. захар (около 180 г)

• 1 ванилия (или 1 ч.л. ванилов екстракт)

• ½ ч.ч. олио (или 100 мл разтопено масло)

• 1 ч.ч. прясно мляко (250 мл)

• 2 ч.ч. брашно (около 260 г, пресято)

• 1 бакпулвер (10–12 г)

• 1 с.л. Нескуик

• 1 с.л. какао (натурално, без захар)

Приготвяне:

1. Разбий яйцата със захарта до пухкав крем.

2. Добави ванилията и олиото/маслото, после млякото.

3. В отделна купа смеси брашното с бакпулвера.

4. Постепенно прибавяй сухата смес към течната, като разбъркваш до гладка консистенция.

5. Отдели около от тестото в друга купа и разбъркай с Нескуик и какао.

6. Намажи форма за кекс/кейк с масло и поръси леко с брашно.

7. Изсипи бялата смес, след това шоколадовата, може да направиш шарки с вилица за мраморен ефект.

8. Печи на 170 °C (с вентилатор) или 180 °C (горен/долен реотан) около 35–40 минути, до суха клечка.

Съвет:

Може да поръсиш готовия кейк с пудра захар или да залееш с глазура от разтопен шоколад и малко сметана.




Няма коментари:

Публикуване на коментар