Ако търсите лесен, бърз и винаги успешен сладкиш, този ванилово-шоколадов кейк е точно за вас. Пухкав, ароматен и с леко какаов привкус, той комбинира класическия вкус на ванилия с нежен шоколадов оттенък от Нескуик и какао. Перфектен е за следобедно кафе или за сладък завършек на вечерята.
Тъй като децата ми винаги предпочитат шоколадови десерти, тази рецепта много им се хареса и смятам, че ще стане част от менюто, защото мога да им давам от него за следобедна закуска за училище.
Продукти:
• 3 яйца
• 1 ч.ч. захар (около 180 г)
• 1 ванилия (или 1 ч.л. ванилов екстракт)
• ½ ч.ч. олио (или 100 мл разтопено масло)
• 1 ч.ч. прясно мляко (250 мл)
• 2 ч.ч. брашно (около 260 г, пресято)
• 1 бакпулвер (10–12 г)
• 1 с.л. Нескуик
• 1 с.л. какао (натурално, без захар)
Приготвяне:
1. Разбий яйцата със захарта до пухкав крем.
2. Добави ванилията и олиото/маслото, после млякото.
3. В отделна купа смеси брашното с бакпулвера.
4. Постепенно прибавяй сухата смес към течната, като
разбъркваш до гладка консистенция.
5. Отдели около ⅓ от тестото в друга купа и разбъркай с Нескуик и какао.
6. Намажи форма за кекс/кейк с масло и поръси леко с
брашно.
7. Изсипи бялата смес, след това шоколадовата, може да
направиш шарки с вилица за мраморен ефект.
8. Печи на 170 °C (с вентилатор) или 180 °C (горен/долен реотан) около 35–40 минути, до суха клечка.
Съвет:
Може да поръсиш готовия кейк с пудра захар или да залееш
с глазура от разтопен шоколад и малко сметана.





Няма коментари:
Публикуване на коментар