вторник, 14 октомври 2025 г.

МЕКИ ТИКВЕНИ КУРАБИИ

 

Този уикенд ни предстои да се потопим в магията на есента на „La fête du potiron“ в Logelheim – празник, който събира всички почитатели на тиквата и есенните вкусове. В Елзас, Франция, където живеем, тиквите са истински символ на сезона и украсяват не само трапезата, но и дворовете и пазарите. Те са част от едно особено изкуство – L’art de vivre automnal en Alsace – изкуството да се наслаждаваш на живота през есента: багрите по лозята, прохладните утрини и ароматите на канела и печени плодове.

В духа на този есенен празник, ви предлагам една рецепта за меки тиквени курабии – уютни, ароматни и нежни, които ще внесат топлина в дома ви.



 

Продукти (около 30–35 бр.):

·        250 г пюре от печена тиква (добре отцедено)

·        120 г кафява захар

·        80 г масло (разтопено, леко охладено)

·        1 яйце

·        1 ч.л. ванилия

·        200 г брашно

·        ½ ч.л. сода

·        ½ ч.л. бакпулвер

·        1 ч.л. канела

·        ½ ч.л. джинджифил

·        щипка индийско орехче

·        50 г орехи или шоколадови капки (по желание)

Приготвяне:

1.      Разбийте яйцето със захарта и ванилията.

2.      Добавете маслото и пюрето от тиква.

3.      Смесете сухите съставки отделно и ги прибавете към сместа.

4.      Накрая добавете орехи или шоколад (ако искате).

5.      С лъжица сипете върху тава с хартия за печене.

6.      Печи на 180°C около 12–14 минути, докато краищата леко покафенеят.

Сервирайте курабийките топли – чудесно се съчетават с чай, мляко или кафе. Можете да ги поръсите с пудра захар за ефект.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар