Има рецепти, които носят в себе си топлината на дома и спомена за детските години. Такава е и класическата българска рецепта за мляко с ориз – или както бабите ни казваха „сутляш“. Това е десерт, който всяко дете обича – мек, сладък и ухаещ на канела. А за възрастните той е повече от сладост – това е връщане към детството, към безгрижните следобеди, когато една купичка топло мляко с ориз можеше да бъде най-голямото щастие. И днес, ако не се страхувате от калориите, този десерт може отново да ви подари онази нежна утеха и да ви напомни колко е просто да бъдеш щастлив.
Моят малък син е
голям почитател на млякото с ориз. Като се върне от училище, тича към
хладилника да провери дали не съм направила още и хапва по две купички.
Продукти:
- 1 литър прясно мляко
- 100 г ориз (среднозърнест, подходящ за десерти)
- 100 г захар
- 1 пакетче ванилия или щипка ванилова захар
- канела за поръсване
Приготвяне:
1.
Измийте добре
ориза и го сложете да се свари в около 400 мл вода, докато зърната омекнат и
поемат почти цялата течност.
2.
Към полуготовия
ориз прибавете горещото прясно мляко и оставете да ври на слаб огън, като
разбърквате от време на време.
3.
Когато оризът се
свари напълно и сместа започне леко да се сгъстява, добавете захарта и
ванилията. Разбъркайте добре.
4.
Разпределете
готовото мляко с ориз в купички.
5.
По желание
поръсете щедро с канела и поднесете.
Съвет:
- Ако предпочитате по-кремообразна консистенция,
можете да добавите още малко мляко в края.
- За по-изискан вкус заменете част от захарта с кафява
захар или добавете настъргана лимонова кора.
✨ Един простичък десерт, който никога не остарява – защото
вкусът му е неразривно свързан с най-чистите и сладки спомени.




Няма коментари:
Публикуване на коментар