петък, 17 октомври 2025 г.

МЛЯКО С ОРИЗ

 Има рецепти, които носят в себе си топлината на дома и спомена за детските години. Такава е и класическата българска рецепта за мляко с ориз – или както бабите ни казваха „сутляш“. Това е десерт, който всяко дете обича – мек, сладък и ухаещ на канела. А за възрастните той е повече от сладост – това е връщане към детството, към безгрижните следобеди, когато една купичка топло мляко с ориз можеше да бъде най-голямото щастие. И днес, ако не се страхувате от калориите, този десерт може отново да ви подари онази нежна утеха и да ви напомни колко е просто да бъдеш щастлив.

Моят малък син е голям почитател на млякото с ориз. Като се върне от училище, тича към хладилника да провери дали не съм направила още и хапва по две купички.


Продукти:

  • 1 литър прясно мляко
  • 100 г ориз (среднозърнест, подходящ за десерти)
  • 100 г захар
  • 1 пакетче ванилия или щипка ванилова захар
  • канела за поръсване

 

Приготвяне:

1.     Измийте добре ориза и го сложете да се свари в около 400 мл вода, докато зърната омекнат и поемат почти цялата течност.

2.     Към полуготовия ориз прибавете горещото прясно мляко и оставете да ври на слаб огън, като разбърквате от време на време.

3.     Когато оризът се свари напълно и сместа започне леко да се сгъстява, добавете захарта и ванилията. Разбъркайте добре.

4.     Разпределете готовото мляко с ориз в купички.

5.     По желание поръсете щедро с канела и поднесете.

 

Съвет:

  • Ако предпочитате по-кремообразна консистенция, можете да добавите още малко мляко в края.
  • За по-изискан вкус заменете част от захарта с кафява захар или добавете настъргана лимонова кора.

 

Един простичък десерт, който никога не остарява – защото вкусът му е неразривно свързан с най-чистите и сладки спомени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар