Есента винаги ме кара да се замисля колко бързо минава времето. Утрото носи свеж въздух, листата се сипят по тротоарите и дори най-обикновената разходка до магазина изглежда като малък празник. Толкова много можем да научим от есента – да забавим темпото, да се радваме на простите неща и да се наслаждаваме „до изчерпване на количествата“.
В моя ден, изпълнен с обичайните
задачи, блогът остава моето уютно кътче. Самата мисъл за нови рецепти и
кулинарни изкушения ми носи настроение. А какво по-подходящо за този сезон от
кестените? Досега ги свързвах основно с пуйка или кестенов мус, но този път
реших да направя нещо по-домашно и сладко – един симпатичен кекс, който да
стопли мрачните дни.
В магазините в Страсбург вече лесно се намират кестени в консерва, а още по-удобно – готов крем от кестени. Ако обичате дългите есенни разходки, винаги можете и сами да съберете кестени и да си приготвите крем. Аз обаче избрах по-краткия път: купих готов крем и го вложих директно в тестото – защото, честно казано, кой има търпение да бели кестени с ножче, когато ароматът на кейк вече е във въздуха? 😉
Продукти:
- 100 г масло
- 400 г крем от кестени
- 200 мл прясно мляко
- 3 яйца
- 100 г пудра захар
- 200 г брашно
- 1 пакетче бакпулвер
Приготвяне:
1.
Загрейте фурната на 180°C.
2.
Разтопете маслото (аз обикновено го правя в микровълнова, защото е
най-бързо).
3.
В купа разбийте 300 г крем от кестени с млякото.
4.
В друг съд разбийте яйцата със захарта и ги добавете към сместа с
кестените.
5.
Прибавете брашното и бакпулвера и разбъркайте до получаване на гладко
тесто.
6.
Постепенно налейте разтопеното масло.
7.
Изсипете тестото в намаслена форма за кейк.
8.
Отгоре добавете внимателно останалите 100 г крем от кестени. При печене той
ще се спусне към дъното и ще образува приятна „течна сърцевина“.
9.
Печете около 45 минути. Проверете с клечка – трябва да излезе суха.
Оставете кейка да изстине и
тогава го отделете от формата. Получава се ароматен, плътен и уютен десерт –
идеален за чаша кафе или чай, докато навън есента рисува своите пейзажи.






Няма коментари:
Публикуване на коментар