неделя, 19 октомври 2025 г.

КЕЙК С КЕСТЕНИ

 

Есента винаги ме кара да се замисля колко бързо минава времето. Утрото носи свеж въздух, листата се сипят по тротоарите и дори най-обикновената разходка до магазина изглежда като малък празник. Толкова много можем да научим от есента – да забавим темпото, да се радваме на простите неща и да се наслаждаваме „до изчерпване на количествата“.

В моя ден, изпълнен с обичайните задачи, блогът остава моето уютно кътче. Самата мисъл за нови рецепти и кулинарни изкушения ми носи настроение. А какво по-подходящо за този сезон от кестените? Досега ги свързвах основно с пуйка или кестенов мус, но този път реших да направя нещо по-домашно и сладко – един симпатичен кекс, който да стопли мрачните дни.

В магазините в Страсбург вече лесно се намират кестени в консерва, а още по-удобно – готов крем от кестени. Ако обичате дългите есенни разходки, винаги можете и сами да съберете кестени и да си приготвите крем. Аз обаче избрах по-краткия път: купих готов крем и го вложих директно в тестото – защото, честно казано, кой има търпение да бели кестени с ножче, когато ароматът на кейк вече е във въздуха? 😉

Продукти:

  • 100 г масло
  • 400 г крем от кестени
  • 200 мл прясно мляко
  • 3 яйца
  • 100 г пудра захар
  • 200 г брашно
  • 1 пакетче бакпулвер

Приготвяне:

1.     Загрейте фурната на 180°C.

2.     Разтопете маслото (аз обикновено го правя в микровълнова, защото е най-бързо).

3.     В купа разбийте 300 г крем от кестени с млякото.

4.     В друг съд разбийте яйцата със захарта и ги добавете към сместа с кестените.

5.     Прибавете брашното и бакпулвера и разбъркайте до получаване на гладко тесто.

6.     Постепенно налейте разтопеното масло.

7.     Изсипете тестото в намаслена форма за кейк.

8.     Отгоре добавете внимателно останалите 100 г крем от кестени. При печене той ще се спусне към дъното и ще образува приятна „течна сърцевина“.

9.     Печете около 45 минути. Проверете с клечка – трябва да излезе суха.

Оставете кейка да изстине и тогава го отделете от формата. Получава се ароматен, плътен и уютен десерт – идеален за чаша кафе или чай, докато навън есента рисува своите пейзажи.



Няма коментари:

Публикуване на коментар