вторник, 21 октомври 2025 г.

КЕТО БАНАНОВ МУС

Когато есента разстила златните си листа и ароматът на кафе се смесва с усещането за уют, няма нищо по-хубаво от лек и вкусен десерт, който носи наслада без угризения. Този бананов мус е нежен, пухкав и същевременно подходящ за хора, които следват кето режим – без брашно, без захар, само с естествената сладост на банана и подсладител по избор.



Продукти:

·       3 добре узрели банана

·       200 мл течна животинска сметана (за разбиване)

·       150 г цедено кисело мляко или крем сирене (по желание за по-плътна текстура)

·       2–3 с.л. мед, кленов сироп или кето подсладител (еритритол/стевия/монашески плод) – според вкуса

·       1 ч.л. ванилов екстракт

·       щипка канела (по желание)

Приготвяне:

1.     Нарежете бананите и ги пасирайте до гладко пюре.

2.     В отделна купа разбийте сметаната до пухкавост.

3.     Добавете към нея банановото пюре, цеденото мляко (или крем сиренето), подсладителя и ванилията.

4.     Разбъркайте внимателно с шпатула, докато сместа стане еднородна и кремообразна.

5.     Разпределете муса в стъклени купички или чаши и оставете в хладилник поне 2 часа, за да стегне.

Декорация:

Преди поднасяне украсете с блокчета черен шоколад (90% какао), леко поръсете с натурално какао и добавете пресни боровинки за свежест и цвят.

Резултатът е кремообразен, ароматен и здравословен десерт, който ще се превърне във вашето малко кето-изкушение през есенните дни.




Няма коментари:

Публикуване на коментар