сряда, 29 октомври 2025 г.

БОБ С ЛУКАНКА

 

Няма по-уютно усещане от аромата на врящ боб, който изпълва цялата къща. Мирисът на чушки и подправки сякаш връща времето назад – към онези вечери от разказите на Елин Пелин, когато семейството се е събирало край трапезата. Бобът с луканка не е просто ястие – той е мост към традицията, към спомена за семейни трапези, смях и топли разговори, които стоплят душата така, както никое друго угощение не може.





 

Продукти:

- 500 г зрял боб

- 200 г луканка (или домашен колбас)

- 1 голяма глава лук

- 2 моркова

- 1 червена чушка

- 3 скилидки чесън

- 2 домата (или 200 мл доматено пюре)

- 1 ч.л. червен пипер

- 1 ч.л. джоджен

- 1 ч.л. чубрица

- сол и черен пипер на вкус

- олио

Приготвяне:

1. Бобът се накисва от предната вечер в студена вода.

2. На следващия ден водата се излива, залива се с нова и се слага да ври. След първото кипване се излива отново и се долива прясна вода.

3. В тенджера се задушават ситно нарязаните лук, моркови, чушка и чесън с малко олио.

4. Добавят се нарязаните домати (или доматеното пюре) и подправките.

5. Прибавя се бобът заедно с част от водата, в която е врял, и се оставя да къкри на слаб огън до пълно сваряване.

6. Когато бобът е почти готов, се прибавя нарязаната на колелца луканка.

7. Ястието се оставя да поври още около 15 минути, за да се смесят ароматите.

8. Поднася се горещо, по желание с люта чушка и домашен хляб.

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар