Няма по-уютно усещане от аромата на врящ боб, който изпълва цялата къща. Мирисът на чушки и подправки сякаш връща времето назад – към онези вечери от разказите на Елин Пелин, когато семейството се е събирало край трапезата. Бобът с луканка не е просто ястие – той е мост към традицията, към спомена за семейни трапези, смях и топли разговори, които стоплят душата така, както никое друго угощение не може.
Продукти:
- 500 г зрял боб
- 200 г луканка (или домашен колбас)
- 1 голяма глава лук
- 2 моркова
- 1 червена чушка
- 3 скилидки чесън
- 2 домата (или 200 мл доматено пюре)
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. джоджен
- 1 ч.л. чубрица
- сол и черен пипер на вкус
- олио
Приготвяне:
1. Бобът се накисва от предната вечер в студена вода.
2. На следващия ден водата се излива, залива се с нова и се слага да ври. След първото кипване се излива отново и се долива прясна вода.
3. В тенджера се задушават ситно нарязаните лук, моркови, чушка и чесън с малко олио.
4. Добавят се нарязаните домати (или доматеното пюре) и подправките.
5. Прибавя се бобът заедно с част от водата, в която е врял, и се оставя да къкри на слаб огън до пълно сваряване.
6. Когато бобът е почти готов, се прибавя нарязаната на колелца луканка.
7. Ястието се оставя да поври още около 15 минути, за да се смесят ароматите.
8. Поднася се горещо, по желание с люта чушка и домашен хляб.


Няма коментари:
Публикуване на коментар