Ако обичате турската кухня, няма как да не сте се срещали с пиде – лодка от тесто, пълна с ароматна плънка от кайма, сирена или зеленчуци. Това е една от най-популярните улични храни в Турция, а приготвена у дома носи същото усещане за уют и богат вкус.
Продукти (за 4
броя)
За тестото:
- 500 г брашно
- 7 г суха мая (или 20 г прясна)
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 250 мл хладка вода
- 2 с.л. зехтин
За плънката (класическа с кайма):
- 300 г телешка или смесена кайма
- 1 голям домат, обелен и нарязан на кубчета
- 1 зелена чушка, ситно нарязана
- 1 малка глава лук, настъргана
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. кимион
- сол и черен пипер на вкус
- шепа магданоз, ситно нарязан
За завършек:
- 1 яйце за намазване
- малко кашкавал или бяло сирене (по желание)
Приготвяне
1.
Тестото – Смесете маята със захарта и малко от водата, оставете
да шупне. Добавете брашното, солта, зехтина и останалата вода. Омесете меко
тесто и го оставете да втаса около 1 час.
2.
Плънката – В тиган запържете лука, добавете каймата, доматите,
чушката и подправките. Гответе, докато течността се изпари. Накрая сложете
магданоза.
3.
Оформяне – Разделете тестото на 4 топки. Разточете всяка на
елипса. Сложете плънка по средата, оставяйки краищата свободни. Загърнете
краищата навътре и прищипете върховете, за да се оформи лодка.
4.
Печене – Намажете краищата с разбито яйце. По желание сложете
малко кашкавал или сирене върху плънката. Печете в предварително загрята фурна
на 220°C за около 15 минути или до златисто.
💡 Съвет
Вместо кайма можеш да използваш спанак и сирене, или смес
от различни турски сирена – има безкрайни варианти. Поднеси пиде топло,
нарязано на парчета, с айрян или свежа салата.



Няма коментари:
Публикуване на коментар