събота, 1 ноември 2025 г.

ТУРСКА ПИЦА ПИДЕ

 Ако обичате турската кухня, няма как да не сте се срещали с пиде – лодка от тесто, пълна с ароматна плънка от кайма, сирена или зеленчуци. Това е една от най-популярните улични храни в Турция, а приготвена у дома носи същото усещане за уют и богат вкус.



Продукти (за 4 броя)

За тестото:

  • 500 г брашно
  • 7 г суха мая (или 20 г прясна)
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 250 мл хладка вода
  • 2 с.л. зехтин

За плънката (класическа с кайма):

  • 300 г телешка или смесена кайма
  • 1 голям домат, обелен и нарязан на кубчета
  • 1 зелена чушка, ситно нарязана
  • 1 малка глава лук, настъргана
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. кимион
  • сол и черен пипер на вкус
  • шепа магданоз, ситно нарязан

За завършек:

  • 1 яйце за намазване
  • малко кашкавал или бяло сирене (по желание)

 

Приготвяне

1.     Тестото – Смесете маята със захарта и малко от водата, оставете да шупне. Добавете брашното, солта, зехтина и останалата вода. Омесете меко тесто и го оставете да втаса около 1 час.

2.     Плънката – В тиган запържете лука, добавете каймата, доматите, чушката и подправките. Гответе, докато течността се изпари. Накрая сложете магданоза.

3.     Оформяне – Разделете тестото на 4 топки. Разточете всяка на елипса. Сложете плънка по средата, оставяйки краищата свободни. Загърнете краищата навътре и прищипете върховете, за да се оформи лодка.

4.     Печене – Намажете краищата с разбито яйце. По желание сложете малко кашкавал или сирене върху плънката. Печете в предварително загрята фурна на 220°C за около 15 минути или до златисто.


💡 Съвет

Вместо кайма можеш да използваш спанак и сирене, или смес от различни турски сирена – има безкрайни варианти. Поднеси пиде топло, нарязано на парчета, с айрян или свежа салата.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар