понеделник, 3 ноември 2025 г.

ТИКВЕН ПАЙ

 

Есента е щедър сезон. Носи онзи топъл, златен цвят, който сякаш прелива във всичко — в листата, в светлината и дори в храната.

Сред нейните дарове тиквата е може би най-поетичният. Обикновена, но тиха в присъствието си, тя събира в себе си слънцето на лятото и топлината на земята.

От нея стават чудеса — супи, кремове, пюрета… но когато се превърне в пай, настъпва истинската ѝ магия.

Този ароматен десерт, любим на Америка и донесен в Европа с лекотата на есенен вятър, отдавна вече има своето място и в нашите кухни.Той е едновременно прост и изискан – с маслен блат, нежен пълнеж и онзи аромат на канела и ванилия, който ни кара да се усмихнем още преди първата хапка.

Тиквата е богата на бета-каротин, витамин C и фибри – и освен, че е вкусен, е здравословен. А когато домът ухае на тиквен пай, сякаш всичко става по-спокойно, по-меко, по-уютно.

Ето моя изпитан вариант – лесен, домашен, и точно толкова вкусен, колкото трябва да бъде един есенен следобед. 🍂





Продукти:


  • 250 гр маслено тесто
  • 125 гр кафява захар
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. джинджифил
  • ½ ч.л. настъргано индийско орехче
  • 2 яйца
  • 150 гр сметана
  • 250 гр варена тиква

🔥 Приготвяне:

1.      Разточете масленото тесто на кръг и го поставете във форма за тарт. Набодете на няколко места. Покрийте с хартия за печене и сложете бобени зърна, за да не се надуе. Печете на 180 °C около 10 минути.

2.      Отстранете хартията и зърната.

3.      В купа смесете захарта, канелата, джинджифила, индийското орехче и разбитите яйца. Добавете сметаната и пюрето от тиква и разбъркайте добре.

4.      Изсипете плънката върху блата и печете 40–60 минути, докато стегне.

5.      Оставете да изстине. Поднесете с пудра захар, лъжица сметана или по желание – орехова ядка върху всяко парче.

 

 
 
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар