неделя, 23 ноември 2025 г.

ЦИПУРА С ТОПЛА ГАРНИТУРА

 Има дни, в които човек просто има нужда от чисти вкусове, от храна, която да не тежи, а да стопли. Точно такава рецепта е тази ципура – нежна, крехка, печена само с малко сол и зехтин, без никакви излишни украси. До нея – топла, задушена гарнитура от моркови и ряпа, която ухае на масло, чесън и печена зима.

Топла чиния, спокойна вечер и онова усещане за „дом“.





Продукти

За рибата

  • 1 голяма ципура (или 2 малки)
  • сол на вкус
  • малко зехтин
  • резен лимон (по желание)

За топлата гарнитура

  • 4–5 моркова, нарязани на пръчици
  • 1 средно голяма ряпа, нарязана на тънки шайби
  • 1 глава лук, на полумесеци
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. масло
  • 1 ч.л. куркума
  • 1 ч.л. суха мащерка
  • сол и черен пипер
  • 1 малка скилидка чесън (по желание)

🔪 Начин на приготвяне

1) Печене на рибата

1.     Загрей фурната на 180°C.

2.     Осоли ципурата от двете страни и отвътре.

3.     Поръси с малко зехтин.

4.     По желание сложи тънък резен лимон в коремчето.

5.     Пече се 20–25 минути, според размера.

6.     След изпичане отдели месото от костите с вилица – става пухкаво и бяло.


2) Топла гарнитура от моркови и ряпа

1.     Загрей зехтина и маслото в широк тиган.

2.     Добави морковите и ряпата. Задуши ги 6–7 минути.

3.     Добави лука, куркумата, мащерката, сол и черен пипер.

4.     Готви още 10–12 минути, докато зеленчуците омекнат, но останат леко хрупкави.

5.     По желание добави малко чесън за аромат в последната минута.

💡 Трик:
Ако искаш лъскава, почти „професионална“ визия, накрая добави 1 ч.л. масло и разбъркай – прави гарнитурата копринена.


🍽 Поднасяне

Сервирай горещата гарнитура до нежното месо от ципурата. Чинията става светла, домашна и много вкусна – идеална за лека вечеря или за момент, когато ти се хапва нещо чисто и уютно.


Идеи за вариации

  • Можеш да добавиш малко копър към рибата.
  • Гарнитурата може да се направи и с пащърнак.
  • Малко лимонов сок върху рибата точно преди сервиране я „събужда“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар