Има дни, в които човек просто има нужда от чисти вкусове, от храна, която да не тежи, а да стопли. Точно такава рецепта е тази ципура – нежна, крехка, печена само с малко сол и зехтин, без никакви излишни украси. До нея – топла, задушена гарнитура от моркови и ряпа, която ухае на масло, чесън и печена зима.
Топла чиния, спокойна вечер и онова усещане за „дом“.
Продукти
За рибата
- 1 голяма ципура (или 2
малки)
- сол на вкус
- малко зехтин
- резен лимон (по желание)
За топлата гарнитура
- 4–5 моркова, нарязани на
пръчици
- 1 средно голяма ряпа,
нарязана на тънки шайби
- 1 глава лук, на полумесеци
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. масло
- 1 ч.л. куркума
- 1 ч.л. суха мащерка
- сол и черен пипер
- 1 малка скилидка чесън (по
желание)
🔪 Начин на
приготвяне
1) Печене на рибата
1. Загрей фурната на 180°C.
2. Осоли ципурата от двете страни и
отвътре.
3. Поръси с малко зехтин.
4. По желание сложи тънък резен
лимон в коремчето.
5. Пече се 20–25 минути,
според размера.
6. След изпичане отдели месото от
костите с вилица – става пухкаво и бяло.
2) Топла гарнитура от моркови и ряпа
1. Загрей зехтина и маслото в широк
тиган.
2. Добави морковите и ряпата. Задуши
ги 6–7 минути.
3. Добави лука, куркумата,
мащерката, сол и черен пипер.
4. Готви още 10–12 минути, докато
зеленчуците омекнат, но останат леко хрупкави.
5. По желание добави малко чесън за
аромат в последната минута.
💡 Трик:
Ако искаш лъскава, почти „професионална“ визия, накрая добави 1 ч.л. масло и
разбъркай – прави гарнитурата копринена.
🍽
Поднасяне
Сервирай горещата гарнитура до нежното месо от ципурата. Чинията става
светла, домашна и много вкусна – идеална за лека вечеря или за момент, когато
ти се хапва нещо чисто и уютно.
✨ Идеи за вариации
- Можеш да добавиш малко копър
към рибата.
- Гарнитурата може да се
направи и с пащърнак.
- Малко лимонов сок върху
рибата точно преди сервиране я „събужда“.




Няма коментари:
Публикуване на коментар