Понякога най-простите съставки създават най-удивителната вечеря. Точно такова е пилето с ананас. То се карамелизира до съвършенство в сос от кафява захар, соев сос, чесън и сочни кубчета ананас. Сладко-солен баланс, който ухае на тропици и утешителна домашна храна едновременно. Готово е само за 30 минути и е перфектно както за делнична вечеря, така и за впечатляване на гости.
![]() |
Време за приготвяне
- Подготовка: 10 мин
- Мариноване: 20–30 мин (или до 1 час)
- Готвене: 15–20 мин
👉 Общо време: ~40–50 мин
Необходими продукти (за 4 порции)
Пилешко:
- 4 броя пилешки гърди (около
650–700 г общо)
- 1 ч.л. сол
- ½ ч.л. черен пипер
- 2 с.л. олио
Сос и добавки:
- 200 г пресен ананас, на
кубчета ( може да се замени и с консервиран, разбира се)
- 120 мл соев сос
- 180 г кафява захар
- 60 г кетчуп
- 1 с.л. пресован чесън (около
3–4 скилидки)
- 1 ч.л. сух джинджифил
- 1–2 щипки пресен черен пипер
По желание за гарниране:
- пресен магданоз
- сусам
- бял ориз или жасминов ориз
🍽 Приготвяне
1. Нарежи ананаса на
кубчета, пресовай чесъна и подготви всички съставки в отделни купички.
2. В купа смеси
кафявата захар, соевия сос, кетчупа, чесъна, джинджифила и щипка черен пипер.
Разбъркай до хомогенност.
3. Поръси пилешките
гърди със сол и черен пипер. Залей ги с половината от маринатата и остави да
престоят 20–30 минути. (Другата половина остави за готвене.)
4. Загрей 2 с.л. олио
в голям тиган и запечатай пилето 3–4 минути от всяка страна, докато стане златисто.
5. Добави в тигана
останалата марината и ананаса. Намали котлона и остави сосът да се сгъсти 8–10
минути, докато стане лепкав и лъскав.
6. Готви, докато
пилето достигне вътрешна температура 75°C. Залей
обилно с карамелизирания сос и по желание поръси с магданоз или сусам.
7. Сервирай върху
ориз, до салата или самостоятелно.




Няма коментари:
Публикуване на коментар