неделя, 30 ноември 2025 г.

ПИЛЕ С АНАНАС

 Понякога най-простите съставки създават най-удивителната вечеря. Точно такова е пилето  с ананас. То се карамелизира до съвършенство в сос от кафява захар, соев сос, чесън и сочни кубчета ананас. Сладко-солен баланс, който ухае на тропици и утешителна домашна храна едновременно. Готово е само за 30 минути и е перфектно както за делнична вечеря, така и за впечатляване на гости.






Време за приготвяне

  • Подготовка: 10 мин
  • Мариноване: 20–30 мин (или до 1 час)
  • Готвене: 15–20 мин
    👉 Общо време: ~40–50 мин

Необходими продукти (за 4 порции)

Пилешко:

  • 4 броя пилешки гърди (около 650–700 г общо)
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.л. черен пипер
  • 2 с.л. олио

Сос и добавки:

  • 200 г пресен ананас, на кубчета ( може да се замени и с консервиран, разбира се)
  • 120 мл соев сос
  • 180 г кафява захар
  • 60 г кетчуп
  • 1 с.л. пресован чесън (около 3–4 скилидки)
  • 1 ч.л. сух джинджифил
  • 1–2 щипки пресен черен пипер

По желание за гарниране:

  • пресен магданоз
  • сусам
  • бял ориз или жасминов ориз

🍽 Приготвяне

1. Нарежи ананаса на кубчета, пресовай чесъна и подготви всички съставки в отделни купички.

2. В купа смеси кафявата захар, соевия сос, кетчупа, чесъна, джинджифила и щипка черен пипер. Разбъркай до хомогенност.

3. Поръси пилешките гърди със сол и черен пипер. Залей ги с половината от маринатата и остави да престоят 20–30 минути. (Другата половина остави за готвене.)

4. Загрей 2 с.л. олио в голям тиган и запечатай пилето 3–4 минути от всяка страна, докато стане златисто.

5. Добави в тигана останалата марината и ананаса. Намали котлона и остави сосът да се сгъсти 8–10 минути, докато стане лепкав и лъскав.

6. Готви, докато пилето достигне вътрешна температура 75°C. Залей обилно с карамелизирания сос и по желание поръси с магданоз или сусам.

7. Сервирай върху ориз, до салата или самостоятелно.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар