вторник, 29 септември 2015 г.

Крем брюле с виолетки

Много отдавна исках да направя крем брюле с виолетки. Защо ли? Ами яла съм с лавандула, с портокал и бях убедена, че виолетката много ще подхожда като ароматизира сдържаната сладост на крем брюле. Намерих си рецепта от един френски сайт ето тук и се заех да го приготвя. За допълнителна мотивация си поканих гости и воалаааа рецептата:




Продукти:
6 жълтъка
200 мл пълномаслено прясно мляко
200 мл сметана за готвене
8 с.л. сироп от виолетки
1 с.л. счукани бонбони виолетки
2 с.л. кафява захар

Приготвяне:
1.       Фурната се загрява на 160 градуса.
2.       В тенджера се изсипват млякото и сметаната и се стоплят на котлона, като се бъркат постоянно.
3.       В купа се разбиват жълтъците и сиропът. Към тях се прибавя топлата млечна смес и внимателно се разбърква, за да не се разпени.

4.       Получената смес се изсипва в купички и те се поставят в тава, пълна с вода до половината на височината на купичките. Тавата се слага в загрятата фурна.
5.       Кремът се пече около 25 минути.
6.       Изважда се от фурната и се оставя да се охлади, после се прибира поне два часа в хладилник.

7.       Преди сервиране се поръсва с кафява захар и натрошени бонбони виолетки и се карамелизира с готварска горелка.



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар