понеделник, 11 януари 2016 г.

Кокосов пай

По празниците обичам да изненадвам с нови сладкиши -така и така си имаме извинение да качим някое и други килце, поне да е от удоволствието да открием ново сладко изкушение. Януари ще го даваме по "постно" - макар че и това е спорно.
Този сладкиш е кокосов и затова ми беше странно, че го хараресах, защото по принцип не съм фен на кокоса - свързвам го по-скоро с плажно масло, отколкото с удоволствие за небцето. Но явно и собственият ми вкус се променя, а и този сладкиш има безспорното предимство да бъде лесен и да се приготвя с готова кора от бутер тесто. Разбира се, можете и сами да си приготвите кора за пай, но пък може  и да си спестите това усилие - и с готовото тесто става много вкусно - малко напомня на едновремешната сладка баница, която хапвах у баба, само че с "осъвременен", кокосов акцент. Така че не се колебайте


 



Подготовка: 10 мин, печене: 25 мин.
Продукти:
1 чч кокосови стърготини
1 чч мляко
1 чч захар
2 сл брашно
1 щипка сол
1 чч орехови ядки
2 яйца
1 яйце – отделно жълтък и белтък
1 чл ванилов екстракт
2 сл размекнато масло
1 кора бутер тесто
Приготвяне:
1.       Накисват се кокосовите стърготини в мляко и се оставят накиснати няколко часа в хладилник.
2.       Захарта, брашното и солта се разбъркват заедно.




3.       Двете яйца и допълнителният жълтък се разбиват заедно. Към тях се прибавят накиснатите кокосови стърготини и ванилията.
4.       Смесват се сухите съставки с млечната смес добавя се и маслото и се разбърква.
5.       Кората се разстила върху формата за пай и се намазва отгоре с разбит белтък. Посипват се ореховите ядки.


6.       Върху тях се изсипва сместа за пълнежа.
7.       Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна 25-30 минути. Ако видите, че краищата се припичат, можете да ги покриете с алуминиево фолио.
















Няма коментари:

Публикуване на коментар