Този сладкиш е кокосов и затова ми беше странно, че го хараресах, защото по принцип не съм фен на кокоса - свързвам го по-скоро с плажно масло, отколкото с удоволствие за небцето. Но явно и собственият ми вкус се променя, а и този сладкиш има безспорното предимство да бъде лесен и да се приготвя с готова кора от бутер тесто. Разбира се, можете и сами да си приготвите кора за пай, но пък може и да си спестите това усилие - и с готовото тесто става много вкусно - малко напомня на едновремешната сладка баница, която хапвах у баба, само че с "осъвременен", кокосов акцент. Така че не се колебайте
Подготовка: 10
мин, печене: 25 мин.
Продукти:
1 чч кокосови
стърготини
1 чч мляко
1 чч захар
2 сл брашно
1 щипка сол
1 чч орехови ядки
2 яйца
1 яйце – отделно
жълтък и белтък
1 чл ванилов
екстракт
2 сл размекнато
масло
1 кора бутер
тесто
Приготвяне:
1.
Накисват
се кокосовите стърготини в мляко и се оставят накиснати няколко часа в
хладилник.
2.
Захарта,
брашното и солта се разбъркват заедно.
3.
Двете
яйца и допълнителният жълтък се разбиват заедно. Към тях се прибавят
накиснатите кокосови стърготини и ванилията.
4.
Смесват
се сухите съставки с млечната смес добавя се и маслото и се разбърква.
5.
Кората
се разстила върху формата за пай и се намазва отгоре с разбит белтък. Посипват
се ореховите ядки.
6.
Върху
тях се изсипва сместа за пълнежа.
7.
Пече
се на 180 градуса в предварително загрята фурна 25-30 минути. Ако видите, че
краищата се припичат, можете да ги покриете с алуминиево фолио.
Няма коментари:
Публикуване на коментар