За мен декември е
сезонът на печивата – особено кейковете с плодове – сушени и пресни, примесени
с ароматите на канела, индийско орехче, джинджифил са неустоими. Когато времето
е топло, ни тегли навън, особено заради децата. В студено време обаче,
предпочитам да гледам зимата да ми се усмихва през прозореца, стаята да е
осветена, елхата да грее, да мирише на прясно изпечен сладкиш с канела, да
слушаме коледна музика.
Поредицата рецепти,
които ще кача през следващите дни, са все на печива- разнообразни, повечето
включващи и плодове, защото не смятам, че трябва да се ограничаваме само до
традиционните меденки и щолени – смело пробвам и други рецепти, за да бъде
празникът разнообразен, а и целият месец декември да ухае на сладкиши.
Приготвяне:
10 минути Печене: 50 минути Доза :два броя
Продукти:
2 чч бяло брашно
1 ½ чч захар
1 чл сода бикарбонат
½ чл сол
½ чл канела
3 яйца
3/4 чч олио
3/4 чч олио
1/1 чл ванилова есенция
2 чч нарязано манго
½ чч нарязани фурми
½ чч смлени орехи
Приготвяне:
- В голяма купа се разбъркват брашното, захарта,
содата, солта и канелата. В друга купа се разбиват яйцата, олиото и ванилията.
Разбъркват се със сухите съставки само докато се навлажнят. Не разбърквайте
много ,за да не стане тестото жилаво.
- Внимателно се разбъркват в тестото мангото,
фурмите и ореховите ядки
Няма коментари:
Публикуване на коментар