понеделник, 18 декември 2017 г.

КЕЙК С МАНГО, ФУРМИ И ОРЕХИ

За мен декември е сезонът на печивата – особено кейковете с плодове – сушени и пресни, примесени с ароматите на канела, индийско орехче, джинджифил са неустоими. Когато времето е топло, ни тегли навън, особено заради децата. В студено време обаче, предпочитам да гледам зимата да ми се усмихва през прозореца, стаята да е осветена, елхата да грее, да мирише на прясно изпечен сладкиш с канела, да слушаме коледна музика.
Поредицата рецепти, които ще кача през следващите дни, са все на печива- разнообразни, повечето включващи и плодове, защото не смятам, че трябва да се ограничаваме само до традиционните меденки и щолени – смело пробвам и други рецепти, за да бъде празникът разнообразен, а и целият месец декември да ухае на сладкиши.




Приготвяне: 10 минути Печене: 50 минути Доза :два броя
Продукти:
2 чч бяло брашно
1 ½ чч захар
1 чл сода бикарбонат
½ чл сол
½ чл канела
3 яйца
3/4 чч олио
1/1 чл ванилова есенция
2 чч нарязано манго
½ чч нарязани фурми
½ чч смлени орехи

Приготвяне:
- В голяма купа се разбъркват брашното, захарта, содата, солта и канелата. В друга купа се разбиват яйцата, олиото и ванилията. Разбъркват се със сухите съставки само докато се навлажнят. Не разбърквайте много ,за да не стане тестото жилаво.
- Внимателно се разбъркват в тестото мангото, фурмите и ореховите ядки







- Половината тесто се изсипва  в намаслена правоъгълна форма за кейк. Пече се на 180 градуса 50 минути или докато забодена клечка за зъби излезе чиста. Оставя се във формата да изстине 10 минути преди да се извади.




Няма коментари:

Публикуване на коментар