вторник, 19 декември 2017 г.

КЕЙК С КРУШИ

Крушите са сред любимите ми плодове. Както и есента е любимият ми сезон. Затова реших следното: въпреки, че е вече зима, да споделя една рецепта, която не успях да кача през есента, макар че чакаше послушно, заедно с направените снимки. Кой знае? Може крушовото вдъхновение да прелее в зимния сезон - круши има по магазините, така че не е предизвикателство да си ги набавите. А ако почакам още малко, ще се запролети...



Приготвяне: 15 минути, Печене: 35 минути Доза: 2 броя
Продукти:
2 чч обикновено брашно
1 чч захар
1 чл бакпулвер
1/2 чл сода бикарбонат
½ чл сол
¼ чл смляно индийско орехче
182 чл студено масло
2 яйца
¼ чч кисело мляко
1 чл ванилова есенция
1 чч ситно нарязани обелени зрели круши

Приготвяне:
1.     В голяма купа се разбъркват брашното, захарта, бакпулвера, содата, солта и индийското орехче, заедно с маслото, до получаването на ронлива смес.
2.     В малка купа се разбиват яйцата, киселото мляко и ванилията.
3.     Заедно се разбъркват внимателно съдържанието на двете купи, докато сухите съставки се навлажнят. Добавят се крушите.
4.     Намасляват се две правоъгълни форми за кейк с размери 14.5-7.5-5 см.  Сместа са изсипва с лъжица в тях и се пече 35-40 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна. Готовността на кейка се проверява като се бодне с  клечка за зъби, която, ако кейкът е изпечен, излиза чиста.

5.     Оставят се 10 минути във формата преди да се извадят да изстинат докрай.





Няма коментари:

Публикуване на коментар