Крушите са сред любимите ми плодове. Както и есента е
любимият ми сезон. Затова реших следното: въпреки, че е вече зима, да споделя
една рецепта, която не успях да кача през есента, макар че чакаше послушно,
заедно с направените снимки. Кой знае? Може крушовото вдъхновение да прелее в
зимния сезон - круши има по магазините, така че не е предизвикателство да си ги
набавите. А ако почакам още малко, ще се запролети...
Приготвяне: 15 минути, Печене: 35 минути Доза: 2 броя
Продукти:
2 чч
обикновено брашно
1 чч захар
1 чл
бакпулвер
1/2 чл сода
бикарбонат
½ чл сол
¼ чл смляно индийско
орехче
182 чл
студено масло
2 яйца
¼ чч кисело
мляко
1 чл
ванилова есенция
1 чч ситно
нарязани обелени зрели круши
Приготвяне:
1. В голяма купа се разбъркват брашното,
захарта, бакпулвера, содата, солта и индийското орехче, заедно с маслото, до
получаването на ронлива смес.
2. В малка купа се разбиват яйцата,
киселото мляко и ванилията.
3. Заедно се разбъркват внимателно
съдържанието на двете купи, докато сухите съставки се навлажнят. Добавят се
крушите.
4. Намасляват се две правоъгълни форми
за кейк с размери 14.5-7.5-5 см. Сместа са
изсипва с лъжица в тях и се пече 35-40 минути на 180 градуса в предварително загрята
фурна. Готовността на кейка се проверява като се бодне с клечка за зъби, която, ако кейкът е изпечен,
излиза чиста.
5. Оставят се 10 минути във формата
преди да се извадят да изстинат докрай.
Няма коментари:
Публикуване на коментар