Няма по-съвършен завършек на годината от това да си обграден
от семейството и приятелите си. Тяхната любов е най-красивият подарък, на който
можем да се надяваме. Четох някъде, че по това си личи, че остаряваме – за Коледа
желаем повече хора, отколкото подаръци.
Аз отдавна съм осъзнала това за себе си – ако няма с кого да
споделиш празника, цялата декорация, блясък и суетен шик на света няма да ти
донесат щастие.
Затова последният десерт за годината е за моето семейство –
моите стълбове в живота, моят стимул за житейски битки, моята радост от
постиженията. Те са моята корона за празника, моето най-голямо съкровище.
На Рождество е важно също да си спомним какво празнуваме - Божията
милост към света, към човечеството – короната на Неговото творение, за чието
спасение Той изпрати своя единствен син в човешки облик. Христос не слезе от
небесата като военачалник, водещ могъща армия, а като смирено бебе, родено в
ясли в някаква забравена провинция. Дойде като последния бедняк, а промени
света завинаги.
Последната рецепта за годината ще бъде и украса на вашата
трапеза. Вкусът на орехи, червени плодове, шоколад и сладостта на портокала са
отличен завършек за една незабравима вечеря!
Светъл празник на всички!
Приготвяне: 20 минути Печене: 50 минути Доза: 2 броя
Продукти:
2 ½ чч обикновено бяло брашно
1 чч захар
½ чл бакпулвер
½ чл сода бикарбонат
¼ чл сол
2 яйца
¾ чч зеленчуково олио
Настърганата кора на 1 портокал
1 чч кисело мляко
1 ½ чч червени боровинки – нарязани пресни, размразени или
сушени
1 чч шоколадов чипс
1 чч смлени орехи
Пудра захар за наръсване
Приготвяне:
1. В купа се смесват сухите съставки -
брашното, захарта, солта, содата, бакпулвера.
2. В друга купа се разбиват яйцата,
олиото, киселото мляко и портокаловата кора
3. Прибавят се към сухите съставки и
внимателно се разбъркват, до навлажняването им.
4. Тестото се изсипва в намаслена и
набрашнена форма. Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна към 50
минути или докато забодена клечка излезе чиста.
5. Наръсва се с пудра захар, след като
изстине
Няма коментари:
Публикуване на коментар