петък, 22 декември 2017 г.

КОЛЕДНА КОРОНА С ШОКОЛАД, ЧЕРВЕНИ ПЛОДОВЕ И ОРЕХИ

Няма по-съвършен завършек на годината от това да си обграден от семейството и приятелите си. Тяхната любов е най-красивият подарък, на който можем да се надяваме. Четох някъде, че по това си личи, че остаряваме – за Коледа желаем повече хора, отколкото подаръци.
Аз отдавна съм осъзнала това за себе си – ако няма с кого да споделиш празника, цялата декорация, блясък и суетен шик на света няма да ти донесат щастие.
Затова последният десерт за годината е за моето семейство – моите стълбове в живота, моят стимул за житейски битки, моята радост от постиженията. Те са моята корона за празника, моето най-голямо съкровище.
На Рождество е важно също да си спомним какво празнуваме - Божията милост към света, към човечеството – короната на Неговото творение, за чието спасение Той изпрати своя единствен син в човешки облик. Христос не слезе от небесата като военачалник, водещ могъща армия, а като смирено бебе, родено в ясли в някаква забравена провинция. Дойде като последния бедняк, а промени света завинаги.
Последната рецепта за годината ще бъде и украса на вашата трапеза. Вкусът на орехи, червени плодове, шоколад и сладостта на портокала са отличен завършек за една незабравима вечеря!
Светъл празник на всички!





Приготвяне: 20 минути Печене: 50 минути  Доза: 2 броя
Продукти:
2 ½ чч обикновено бяло брашно
1 чч захар
½ чл бакпулвер
½ чл сода бикарбонат
¼ чл сол
2 яйца
¾ чч зеленчуково олио
Настърганата кора на 1 портокал
1 чч кисело мляко
1 ½ чч червени боровинки – нарязани пресни, размразени или сушени
1 чч шоколадов чипс
1 чч смлени орехи
Пудра захар за наръсване

Приготвяне:
1.     В купа се смесват сухите съставки - брашното, захарта, солта, содата, бакпулвера.
2.     В друга купа се разбиват яйцата, олиото, киселото мляко  и портокаловата кора
3.     Прибавят се към сухите съставки и внимателно се разбъркват, до навлажняването им.
4.     Тестото се изсипва в намаслена и набрашнена форма. Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна към 50 минути или докато забодена клечка излезе чиста.

5.     Наръсва се с пудра захар, след като изстине

Няма коментари:

Публикуване на коментар