Ах, суфлетата! Тези пухкави, симпатични
предястия, които са толкова взискателни към момента на поднасянето - ако не ги
сервираш веднага, се спаружват и губят доста от апетитния си и привлекателен
вид.
Веднъж имах неудоволствието да чакам
закъснели гости, които пристигнаха с около час след обявения за начало на
вечерята - горките ми суфлета бяха сдали Богу дух – затова ако не сте сигурни в
точността на гостите си, предлагам да оставите приготвянето на суфлетата за
последния момент или изобщо да се откажете да ги приготвяте.
Продукти:
450 г
тиква
250 г
картофи
1
скилидка чесън
30 г
масло
50 г
жълто сирене или кашкавал (грюийер в оригиналната рецепта)
30 г
настърган пармезан
индийско
орехче, сол, черен пипер
зехтин
Приготвяне:
1.
Тиквата се реже на парчета. Чесънът се смесва с малко зехтин и се
напръскват парчетата тиква. Пекат се на 180 градуса в предварително загрята
фурна 35 минути.
2.
Картофите се белят, режат на парчета и варят във вряла подсолена
вода.
3.
В купа се намачкват на пюре тиквата и картофите като се смесват с
маслото и двете сирена.
4.
Един по един се добавят жълтъците. Подправя се със сол, черен
пипер и индийско орехче.
5.
Белтъците се разбиват на сняг смесват се внимателно с пюрето.
6.
Сместа се изсипва незабавно в купичките и се пече в предварително
загрята фурна за 25 минути на 180 градуса. Консумира се веднага.
Няма коментари:
Публикуване на коментар