Тартите – едно море от
вкусове и огромно разнообразие от възможности за гарнитурата. Французите
определено си падат по тях и в двата им варианта - сладки и солени. Често пъти
парче солена тарта се предлага за обяд в
обедното меню на близките ресторанти и аз винаги с удоволствие опитвам нови
вкусове и комбинации.
Една справка в чичко Гугъл
ми показа, че тартите са били известни още през XVII век – явно са успели да запазят своята
популярност чак до нашето съвремие.
Разбира се, можем да си
направим тестото за тарта сами, но аз с удоволствие ползвам и готовите платки,
защото печеля време, а и става много вкусно дори с готова платка.
Все пак, за тези които много
им се точи, прилагам рецепта за тесто за тарта, която многократно съм ползвала
вкъщи с добър успех.
За
тестото:
250 г брашно
1 щипка сол
100 г масло
1 бакпулвер
100 мл вода
Тестото се замества, след
което се оставя в хладилника за 30 минути
Продукти:
1 тесто за тарта – кръгла форма
3 чушки – червена, зелена и жълта
3 яйца
200 мл течна сметана
100 г ементал
60 г чоризо
2 сл зехтин
Сол и черен пипер
Приготвяне:
1. Тестото
се полага във формата и хубаво се притиска към стените.
2. Фурната
се загрява на 180 градуса.
3. Чушките
се почистват и нарязват на кубчета.
Изсипваме в малка тенджера ,заедно с 200 мл вода и варим до омекване,
около 10 минути, после ги отцеждаме.
4. Изсипваме
2 сл олио в тиган и ги запържваме за 5 минути. Подправяме със сол и черен
пипер.
5. Разбиваме
яйцата и сметаната, след това добавяме ементала, сол и пипер.
6. Нарязваме
чоризото на малки кубчета и ги разпръскваме равномерно върху тартата, заедно с
чушките.
7. Покриваме
всичко с яйчената смес.
8. Печем
във фурната на 180 градуса за 40 минути.
И ето я и нея- ароматна, красива, сочна...
Няма коментари:
Публикуване на коментар