вторник, 13 февруари 2018 г.

ТАРТА С ЧОРИЗО И ЧУШКИ

Тартите – едно море от вкусове и огромно разнообразие от възможности за гарнитурата. Французите определено си падат по тях и в двата им варианта - сладки и солени. Често пъти парче солена тарта  се предлага за обяд в обедното меню на близките ресторанти и аз винаги с удоволствие опитвам нови вкусове и комбинации.

Една справка в чичко Гугъл ми показа, че тартите са били известни още през XVII век – явно са успели да запазят своята популярност чак до нашето съвремие.
Разбира се, можем да си направим тестото за тарта сами, но аз с удоволствие ползвам и готовите платки, защото печеля време, а и става много вкусно дори с готова платка.
Все пак, за тези които много им се точи, прилагам рецепта за тесто за тарта, която многократно съм ползвала вкъщи с добър успех.




За тестото:
250 г брашно
 1 щипка сол
100 г масло
1 бакпулвер
100 мл вода
Тестото се замества, след което се оставя в хладилника за 30 минути
Продукти:
1 тесто за тарта – кръгла форма
3 чушки – червена, зелена и жълта
3 яйца
200 мл течна сметана
100 г ементал
60 г чоризо
2 сл зехтин
Сол и черен пипер

Приготвяне:
1.   Тестото се полага във формата и хубаво се притиска към стените.
2.   Фурната се загрява на 180 градуса.
3.   Чушките се почистват и нарязват на кубчета.  Изсипваме в малка тенджера ,заедно с 200 мл вода и варим до омекване, около 10 минути, после ги отцеждаме.



4.   Изсипваме 2 сл олио в тиган и ги запържваме за 5 минути. Подправяме със сол и черен пипер.
5.   Разбиваме яйцата и сметаната, след това добавяме ементала, сол и пипер.
6.   Нарязваме чоризото на малки кубчета и ги разпръскваме равномерно върху тартата, заедно с чушките.




7.   Покриваме всичко с яйчената смес.



8.   Печем във фурната на 180 градуса за 40 минути.

И ето я и нея- ароматна, красива, сочна...



















Няма коментари:

Публикуване на коментар