Не видях кога се смениха сезоните. Довчера бяхме с палта, а
днес вече в средата на хола ми се издигат камари с летни дрехи, които чакат да
бъдат разпределени по гардеробите.
Но с напредването на топлото време все повече осъзнаваме
нуждата от някои мерки, свързани с храненето – като например да ограничим
питателните и много калорични зимни ястия и да насочим вниманието си към
салатите. Промяната на хранителния режим не е непременно нещо неприятно и нежелано
- напротив, сваляйки дрехите и килограмите се отърсваме от зимната летаргия и
се подготвяме за разходки, плажове, плуване и всички летни емоции, за които сме
мечтали, затворени вкъщи през зимата.
Тъй като отдавна не съм качвала рецепти, реших да започна с
една приятна и много свежа салата с фенел, сьомга и манго. Първо, защото много
харесвам смесването на вкусове – сладко и солено.
Второ, защото едва отскоро правя ястия с фенел. Дълго време
го гледах с недоверие по щандове и пазари, но пък започна да ми изглежда все
по-сочен и апетитен и накрая се престраших да пробвам тази рецепта, която е хем
бърза, хем ефектна- точно както ги обичаме, нали?
Използвах я като встъпление към една романтична вечеря за
двама и много се хареса и на половинката ми, затова предлагам да я опитате и
вие. А ако искате да прочетете повече за фенела- как се приготвя и какво
представлява – вижте тук https://goodlife.bg/article/1092-Kak-da-prigotvyate-fenel
Продукти за 2 души:
200 г филе
от пушена сьомга
½ манго
1 фенел
1 глава лук
шалот
Сокът на 1/2
портокал
Сокът на 1
зелен лимон
3 сл зехтин
Сол, черен
пипер
Копър за
украса
Приготвяне:
(времетраене:
20 мин.)
1. Сьомгата, мангото, лукът и фенелът се
нарязват на малки кубчета. Две големи външни листа от фенела се запазват за презентацията
на салатата.
2. Приготвя се сосът с портокалов сок,
сокът на лимона, зехтина и подправките (без копъра).
3. Всичко се смесва и полива със соса. Пълнят
се двете листа -лодки от фенела. Тартарът се сервира изстуден.
Няма коментари:
Публикуване на коментар