Последният ден от лятото е…не
съм стъпвала във виртуалното пространство отдавна, но трупам рецепти, които да
споделя, защото лятото се срещаме по-често с приятели на маса, но пък не ни се
иска да прекараме много време над котлоните, поради жегата.
Тези банички са идеално
предястие, ако не ви се занимава много-много, но пък искате да създадете бърз и
вкусен кулинарен ефект на масата си. Може да ползвате готово бутер тесто, както
и да не слагате бялото сирене, което иначе е част от оригиналната рецепта…
Продукти:
2 малки глави червен лук
4 големи глави бял лук
250 г готово бутер тесто
1 средно голямо яйце
100 г бяло сирене (краве или
овче)
150 г заквасена сметана
6 стръка прясна мащерка (или
2 сл сушена)
4 сл зехтин
Сол и черен пипер
Приготвяне:
1. Фурната се загрява до 220 градуса.
Червеният и белият лук се обелват и нарязват на тънки резени.
2. Работният плот се посипва с брашно.
Бутертестото се нарязва на две, а половинките се нарязват на четириъгълници.
Като се използва купа или чаша с по-голям отвор, се изрязват кръгове (с
диаметъра, с който желаете да бъдат баничките). Слагат се върху хартия за
печене.
3. Яйцето леко се разбива и с него се мажат
баничките.
4. Сиренето и сметаната се смесват и сместа
се слага върху кръговете като се внимава да не потече (най-добре да се изсипе в
средата).
5. Отгоре се подрежда част от лучената смес
и се поставя стръкче мащерка (или се наръсва от сушената).
6. Накрая баничките се ръсят със зехтин,
овкусяват се със сол и черен пипер.
7. Слагат се във фурната и се пекат до
златисто (около 20 мин.)
Може да сервирате със зелена
салата (например със спанак и кресон).
Няма коментари:
Публикуване на коментар