неделя, 30 август 2020 г.

БУТЕР БАНИЧКИ С ДВА ВИДА ЛУК И СИРЕНЕ

 

Последният ден от лятото е…не съм стъпвала във виртуалното пространство отдавна, но трупам рецепти, които да споделя, защото лятото се срещаме по-често с приятели на маса, но пък не ни се иска да прекараме много време над котлоните, поради жегата.

Тези банички са идеално предястие, ако не ви се занимава много-много, но пък искате да създадете бърз и вкусен кулинарен ефект на масата си. Може да ползвате готово бутер тесто, както и да не слагате бялото сирене, което иначе е част от оригиналната рецепта…






Продукти:

2 малки глави червен лук

4 големи глави бял лук

250 г готово бутер тесто

1 средно голямо яйце

100 г бяло сирене (краве или овче)

150 г заквасена сметана

6 стръка прясна мащерка (или 2 сл сушена)

4 сл зехтин

Сол и черен пипер

 

Приготвяне:

1.      Фурната се загрява до 220 градуса. Червеният и белият лук се обелват и нарязват на тънки резени.

2.      Работният плот се посипва с брашно. Бутертестото се нарязва на две, а половинките се нарязват на четириъгълници. Като се използва купа или чаша с по-голям отвор, се изрязват кръгове (с диаметъра, с който желаете да бъдат баничките). Слагат се върху хартия за печене.

3.      Яйцето леко се разбива и с него се мажат баничките.

4.      Сиренето и сметаната се смесват и сместа се слага върху кръговете като се внимава да не потече (най-добре да се изсипе в средата).

5.      Отгоре се подрежда част от лучената смес и се поставя стръкче мащерка (или се наръсва от сушената).

6.      Накрая баничките се ръсят със зехтин, овкусяват се със сол и черен пипер.

7.      Слагат се във фурната и се пекат до златисто (около 20 мин.)

Може да сервирате със зелена салата (например със спанак и кресон).

Няма коментари:

Публикуване на коментар