вторник, 1 декември 2020 г.

Кейк с крем от кестени

 

Как бързо премина есента - особено когато я гледах само през прозореца. Живеем в изолация, единствено децата ходят на училище. Времето е разграфено между домакинската работа, дистанционната работа, ученето с децата и тук-таме малко новини, някое сериалче вечер или разговор с приятели.

Тази сутрин навън има някакво подобие на сняг - разбира се, далеч сме от огромните снежни преспи, които понастоящем красят София, но човек трябва да се радва и на малкото…Децата изскочиха от леглата като торпедо и се разскачаха наоколо като видяха тънката снежна покривка в градината.

Толкова много можем да научим от децата си – тази спонтанност и заразителна радост, които губим като остаряваме. Това смирение да приемат даровете на живота без да си задават много въпроси и им се наслаждават „до изчерпване на количествата“.

Трудно намирам време за приятните неща, засипана от ежедневните задачи, но едно уютно кътче в ежедневието ми определено е блога ми. Дори и самата мисъл за коледни и новогодишни менюта, нови рецепти и кулинарни изкушения повишава настроението ми и ме кара да се чувствам по-празнично.

В редица празнични рецепти присъстват кестените. И като казах кестени, представям ви една рецепта на кейк с кестени. Бях яла само пуйка с кестени, както и кестенов мус, но ми се прииска да хапнем някакво симпатично тестено изделие- непременно сладко! В крайна сметка въглехидратното утешение в този иначе мрачен сезон на изолация не е за подценяване. А то и настроението трябва да се поддържа, не само тревогата за качените килограмиJ.

В магазина продават кестени в консерва, но също така и готов крем от кестени, който може да се закупи, включително по Интернет. Можете и да си съберете в парка и да си ги обработите сами. Тези етапи обаче смятам да ги прескоча, тъй като си купих направо крем от кестени и го ползвах за тестото…



 

Продукти:

- 100 г масло

-400 г крем от кестени

- 200 мл прясно мляко

- 3 яйца

- 100 г пудра захар

-200 г брашно

- 1 пакетче бакпулвер

Приготвяне:

1.    Фурната се загрява на 180 градуса.

2.    Маслото се разтапя. Аз лично го разтапям в микровълновата фурна.

3.    В купа се разбиват с бъркалка или миксер 300 г крем от кестени с млякото.

4.    Отделно, в друг съд се разбиват яйцата със захарта. Добавя се към крема от кестени. В сместа се изсипват брашното и бакпулвера и се разбърква, докато се получи тестото.

5.    Постепенно се налива разтопеното масло в тестото.

6.    Тестото се изсипва в намаслена форма за кейк.

7.    Отгоре се изсипват внимателно оставащите 100 г крем от кестени. Този крем ще влезе навътре,към дъното на формата и кейкът ще има „течна сърцевина“.

8.     Кейкът се пече 45 минути като се проверява с дървена клечка за зъби, която трябва да излезе суха.

9.    След изваждане от фурната се оставя да се охлади и се отлепя от формата.


 

 

 

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар