Как бързо премина есента -
особено когато я гледах само през прозореца. Живеем в изолация, единствено
децата ходят на училище. Времето е разграфено между домакинската работа,
дистанционната работа, ученето с децата и тук-таме малко новини, някое сериалче
вечер или разговор с приятели.
Тази сутрин навън има
някакво подобие на сняг - разбира се, далеч сме от огромните снежни преспи,
които понастоящем красят София, но човек трябва да се радва и на малкото…Децата
изскочиха от леглата като торпедо и се разскачаха наоколо като видяха тънката
снежна покривка в градината.
Толкова много можем да
научим от децата си – тази спонтанност и заразителна радост, които губим като
остаряваме. Това смирение да приемат даровете на живота без да си задават много
въпроси и им се наслаждават „до изчерпване на количествата“.
Трудно намирам време за
приятните неща, засипана от ежедневните задачи, но едно уютно кътче в
ежедневието ми определено е блога ми. Дори и самата мисъл за коледни и
новогодишни менюта, нови рецепти и кулинарни изкушения повишава настроението ми
и ме кара да се чувствам по-празнично.
В редица празнични рецепти присъстват кестените. И като казах кестени, представям ви една рецепта на кейк с кестени. Бях яла само пуйка с кестени, както и кестенов мус, но ми се прииска да хапнем някакво симпатично тестено изделие- непременно сладко! В крайна сметка въглехидратното утешение в този иначе мрачен сезон на изолация не е за подценяване. А то и настроението трябва да се поддържа, не само тревогата за качените килограмиJ.
В магазина продават кестени
в консерва, но също така и готов крем от кестени, който може да се закупи,
включително по Интернет. Можете и да си съберете в парка и да си ги обработите
сами. Тези етапи обаче смятам да ги прескоча, тъй като си купих направо крем от
кестени и го ползвах за тестото…
Продукти:
- 100
г масло
-400 г крем от кестени
- 200 мл прясно мляко
- 3 яйца
- 100 г пудра захар
-200 г брашно
- 1 пакетче бакпулвер
Приготвяне:
1.
Фурната се загрява на 180 градуса.
2.
Маслото се разтапя. Аз лично го разтапям в
микровълновата фурна.
3.
В купа се разбиват с бъркалка или миксер 300 г крем от
кестени с млякото.
4.
Отделно, в друг съд се разбиват яйцата със
захарта. Добавя се към крема от кестени. В сместа се изсипват брашното и
бакпулвера и се разбърква, докато се получи тестото.
5.
Постепенно се налива разтопеното масло в
тестото.
6.
Тестото се изсипва в намаслена форма за кейк.
7.
Отгоре се изсипват внимателно оставащите 100
г крем от кестени. Този крем ще влезе навътре,към дъното на формата и кейкът ще
има „течна сърцевина“.
8.
Кейкът
се пече 45 минути като се проверява с дървена клечка за зъби, която трябва да
излезе суха.
9.
След изваждане от фурната се оставя да се
охлади и се отлепя от формата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар