Вече всички сме вкъщи и тази странна година доближава към края си. Сега
е времето да отдъхнем, да хапваме вкусна, домашно приготвена храна, да играем
настолни игри, да гледаме коледни филми в ярки цветове и изобщо да превключим
от мрачното ковидско насстроение в пред-рождествена радост. Всичко започва в
главите ни и точно там следва да се осъществи промяната. Можем да бъдем
нещастни само, ако го допуснем.
Затова напред към коледните рецепти.
Попадна ми много приятно ретро книжле с елзаски коледни рецепти и днес
приготвих едни усукани гризини с хилядолистно тесто и ким. Станаха две тави като
първата моментално бе погълната за закуска от двете ми момченца. Гризините стават
и чудесно мезенце за бира или предястие на празничната трапеза.
КОЛЕДНИ ГРИЗИНИ С КИМ |
Време за приготвяне: 20 мин.
Време за печене: 20 мин.
Продукти:
500 г
готово хилядолистно тесто
50 г ким на семенца
1 с.л. морска сол на кристали
Черен пипер/шарена сол
1 яйце, разбито
Приготвяне:
1. Тестото се разстила върху хартия за печене и се изрязва
на ленти с помощта на нож или колело за рязане на пица. Аз използвам линия, за да
бъдат равни лентите. Оставям между тях известно разстояние, за да не се
залепят.
2. Намазвам ги с четчица с разбитото яйце.
3. Поръсвам ги последователно с ким, кристалчета сол и
шарена сол или черен пипер, по избор.
4. Леко ги притискам с точилка, за да прилепнат подправките.
5. Премествам хартията за печене върху широка дъска за
рязане и я прибирам за 20 мин в хладилника да стегнат лентите.
6. След изваждането от хладилника, усуквам лентите в двете
противоположни посоки върху хартията за печене и я поставям в подходяща тава.
7. Загрявам фурната на 180 градуса и пека гризините до
зачервяване за 15 мин. Накрая ги пускам под грила на фурната още 1 мин за допълнително запичане.
Няма коментари:
Публикуване на коментар