понеделник, 21 декември 2020 г.

УСУКАНИ ГРИЗИНИ С КИМ

 

Вече всички сме вкъщи и тази странна година доближава към края си. Сега е времето да отдъхнем, да хапваме вкусна, домашно приготвена храна, да играем настолни игри, да гледаме коледни филми в ярки цветове и изобщо да превключим от мрачното ковидско насстроение в пред-рождествена радост. Всичко започва в главите ни и точно там следва да се осъществи промяната. Можем да бъдем нещастни само, ако го допуснем.

Затова напред към коледните рецепти.

Попадна ми много приятно ретро книжле с елзаски коледни рецепти и днес приготвих едни усукани гризини с хилядолистно тесто и ким. Станаха две тави като първата моментално бе погълната за закуска от двете ми момченца. Гризините стават и чудесно мезенце за бира или предястие на празничната трапеза.

КОЛЕДНИ ГРИЗИНИ С КИМ









Време за приготвяне: 20 мин.

Време за печене: 20 мин.

 

Продукти:

500 г готово хилядолистно тесто

50 г ким на семенца

1 с.л. морска сол на кристали

Черен пипер/шарена сол

1 яйце, разбито

 

Приготвяне:

1.    Тестото се разстила върху хартия за печене и се изрязва на ленти с помощта на нож или колело за рязане на пица. Аз използвам линия, за да бъдат равни лентите. Оставям между тях известно разстояние, за да не се залепят.

2.    Намазвам ги с четчица с разбитото яйце.

3.    Поръсвам ги последователно с ким, кристалчета сол и шарена сол или черен пипер, по избор.

4.    Леко ги притискам с точилка, за да прилепнат подправките.

5.    Премествам хартията за печене върху широка дъска за рязане и я прибирам за 20 мин в хладилника да стегнат лентите.


6.    След изваждането от хладилника, усуквам лентите в двете противоположни посоки върху хартията за печене и я поставям в подходяща тава.

7.    Загрявам фурната на 180 градуса и пека гризините до зачервяване за 15 мин. Накрая ги пускам под грила на фурната  още 1 мин за допълнително запичане.


Няма коментари:

Публикуване на коментар