неделя, 27 декември 2020 г.

КОЛЕДНИ ВАНИЛОВИ БАДЕМКИ


По едни празнични сладки, приготвени всеки ден- така си представях предизвикателството на празника. Подбрах си рецептите, купих си продуктите. После обаче направих първите и се впуснах в приготовленията на коледната трапеза - това отне още два дни. След Коледа пък бяхме толкова преяли, че никой не желаеше да мисли за още сладкиши, а камо ли за тяхното приготвяне. И докато стомасите ни спрат да протестират, се връщам към първите нови сладки за сезона- извън обичайните меденки и cookies, които са традиция вкъщи по това време на годината. 

Рецептата е много лесна, елзаска. Много ми се искаше да им бодна по една ядка, но децата са ужасно капризни и рискувах да не ги опитат дори, така че заложих на сигурното - сладките да изглеждат гладки и да се топят в устата. И така първата тава се омете незабавно. А аз доста помогнах за втората, както и баща им. 

                                                    
Продукти: (за около 40 бисквити)
 1 пакетче ванилова захар 
 120 г размекнато масло 
140 г брашно 60 г бадеми, смелени на брашно 
½ ч.л. ванилова есенция 
За поръсване – 
пудра захар – около 60 г и 2 пакетчета ванилова захар 

Приготвяне: 
1. Брашното се смесва с пакетчето ванилова захар и се пресява в купа. 
2. Добавя се мекото масло, бадемовата пудра и ваниловата есенция. 
3. Всичко се смесва с дървена лъжица, до получаването на меко тесто, което се доомесва на ръка. 
4. Тестото се разделя на 4 по-малки топки и те се оставят в хладилника, увити в домакинско фолио, за да стегнат малко, за около 15 минути. 
5. Работният плот се поръсва с брашно. От всяка топка тесто се оформя фитил, а фитилът се нарязва на правоъгълничета с нож – всеки правоъгълник –бисквита е дълъг около 4 см. 



6. Бисквитите се подреждат върху тава, постлана с хартия за печене, на разстояние от по два-три сантиметра помежду им.
7.Пекат се в загрята фурна на 170 градуса за 15 минути. 
8. След изваждане от фурната се изчаква да изстинат и се потапят в купа, в която сме смесили пудра зарах и ванилова захар.


















Няма коментари:

Публикуване на коментар