Името на тази елзаска рецепта е „Пръстените на принца“ – и вероятно е много
подходяща за нашето семейство, тъй като отглеждам цели двама принцове. Те
станаха големи почитатели на рецептата и изобщо трябва да кажа, че последните
ми кулинарни вдъхновения бяха ометени за по-малко от половин час след
излизането им от фурната. Това ми дава желание да правя още и още – разбира се,
за да се харесат на възрастните, рецептите следва да включват малко повече
екзотика, повече въображение и неочаквани допълнения, но истински чаровните,
лесни домашни рецепти са тези, които се харесват на децата и се приготвят
бързо.
Тази рецепта е точно такава и затова я споделям – знам, че няма да е за
последно, ще я правим скоро пак. Още повече, че в локдауна тази година основото
забавление е да си правим компания вкъщи с ароматни печива, грейнала елха,
настолни игри и превъзбудени дечурлига.
Време за приготвяне: 15 мин. Тестото почива 1 час, а печенето отнема още 15
мин.
Продукти (за 35 кравайчета):
100 г настъргран ементал, но подозирам, че ще стане и с кашкавал
250 г брашно
100 г размекнато масло
3 щипки сол
2 яйца
За намазване : 1 яйце и една ч.л. едра морска сол
Приготвяне:
1.
Брашното се пресява в купа.
2.
В нея се добавят яйцата, солта, маслото и настърганият ементал. Замесва се гладко
тесто. То се оставя 1 час в хладилника, увито в прозрачно фолио, да почине.
3.
Тестото се разделя на малки топки от 25 г всяка.
4.
Работният плот се набрашнява леко. Всяка топка се разточва на фитил с ръце
като всеки фитил се разтяга до 40 см. След това разточеният фитил се разделя на
две, всяка половинка се сгъва през средата и се увива около себе си като
краищата се събират, за да се получи кравайче.
5.
Кравайчетата се подреждат в тава, върху хартия за печене.
6.
Намазват се с яйце и се поръсват с морска сол. Също така опитахме и да ги
поръсим с ким или с черен пипер, така че вариантите си зависят от вас.
7.
Пекат се 15 мин в предварително загрута фурна на 180 градуса.
8.
Най-вкусни са топли.
Няма коментари:
Публикуване на коментар