понеделник, 28 декември 2020 г.

КРАВАЙЧЕТА С ЕМЕНТАЛ "ПРЪСТЕНИТЕ НА ПРИНЦА"


Името на тази елзаска рецепта е „Пръстените на принца“ – и вероятно е много подходяща за нашето семейство, тъй като отглеждам цели двама принцове. Те станаха големи почитатели на рецептата и изобщо трябва да кажа, че последните ми кулинарни вдъхновения бяха ометени за по-малко от половин час след излизането им от фурната. Това ми дава желание да правя още и още – разбира се, за да се харесат на възрастните, рецептите следва да включват малко повече екзотика, повече въображение и неочаквани допълнения, но истински чаровните, лесни домашни рецепти са тези, които се харесват на децата и се приготвят бързо.

Тази рецепта е точно такава и затова я споделям – знам, че няма да е за последно, ще я правим скоро пак. Още повече, че в локдауна тази година основото забавление е да си правим компания вкъщи с ароматни печива, грейнала елха, настолни игри и превъзбудени дечурлига.





Време за приготвяне: 15 мин. Тестото почива 1 час, а печенето отнема още 15 мин.

Продукти (за 35 кравайчета):

100 г настъргран ементал, но подозирам, че ще стане и с кашкавал

250 г брашно

100 г размекнато масло

3 щипки сол

2 яйца

За намазване : 1 яйце и една ч.л. едра морска сол

Приготвяне:

1.     Брашното се пресява в купа.

2.     В нея се добавят яйцата, солта, маслото и настърганият ементал. Замесва се гладко тесто. То се оставя 1 час в хладилника, увито в прозрачно фолио, да почине.

3.     Тестото се разделя на малки топки от 25 г всяка.

4.     Работният плот се набрашнява леко. Всяка топка се разточва на фитил с ръце като всеки фитил се разтяга до 40 см. След това разточеният фитил се разделя на две, всяка половинка се сгъва през средата и се увива около себе си като краищата се събират, за да се получи кравайче.


5.     Кравайчетата се подреждат в тава, върху хартия за печене.

6.     Намазват се с яйце и се поръсват с морска сол. Също така опитахме и да ги поръсим с ким или с черен пипер, така че вариантите си зависят от вас.





7.     Пекат се 15 мин в предварително загрута фурна на 180 градуса.

8.     Най-вкусни са топли.


 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар