Какво по-приятно от мързелив следобед през коледната ваканция, когато след двучасова
снежна разходка в планината, сядаме да изпием по кафе/чай/топъл шоколад, според
предпочитанията или възрастовата група.
Днес ще ви представя рецепта, която ще зарадва най-малките или тези, които
са почитатели на шоколада - този вечен спътник на доброто настроение и
десертните ни мечти. И въпреки многобройните и застрашителни изменения в
килограмите ни, за които кантарът предупреждава, добрите решения за диети
почват от утре, нали?
Топъл шоколод с карамелизирана канела…дори името му звучи ароматно, нали? Докато
го правех, децата взимаха вана – изпиха го без да излизат оттам, уж само им
занесох да го опитат, за да ги извадя по-лесно от ваната. Но глътнеш ли една
глътка, останалото някак бързо се изпарява от чашата.
Затова да не губя време, ето рецептата: стигна ми за 4 чаши, така че едно
четиричленно семейство се справя без проблем с това количество, а ако сте
повече, ами удвоявайте дозата…
Продукти:
150 г шоколадов кувертюр – за предпочитане е шоколадът да е поне с 60
процента съдържание на какао, но за децата го правя с млечен шоколадов кувертюр
на Нестле и на вкус много напомня течния шоколад от детството ми.
250 мл течна сметана
250 мл прясно мляко
50 г бяла захар
2 пръчки канела
1 шушулка ванилия
За украсата на чашите:
50 г кафява захар
Сухи плодове или пресни, на парченца
Приготвяне:
1. Шоколадът се накълцва на малки парченца
или се пуска в робот и се оставя в купа настрани.
2. Млякото и сметаната се загряват в
тенджера, докато кипнат. Отдръпват се от огъня.
3. В друга тенджера се приготвя карамелът
като захарта се разтапя на средно силен котлон, докато придобие приятен,
топлозлатист цвят. Докато се разтапя, вътре се изсипа канелата и шушулката
ванилия, сцепена. Тенджерата се отдръпва от огъня.
4. Към карамела се изсипва постепенно млечната
смес и се бърка до пълното усвояване на карамела- цветът на млякото се променя.
За целта се използва бъркалка.
5. След това в сместа се изсипва постепено
шоколадът като продължавате да бъркате. Първо се получава ганаш, а след това-
горещ шоколад.
6. В купичка се изсипва кафявата захар. Всяка
чаша се натапя на 2-3 мм в шоколадовата смес и после в кафявата захар.
7. В украсените чаши се изсипва топлият
шоколад като се прецежда през фина цедка, за да се отделят подправките. И всичко
лакомо се изпива, до получаване на шоколадови мустаци!
Няма коментари:
Публикуване на коментар