четвъртък, 31 декември 2020 г.

ТОПЪЛ ШОКОЛАД С КАРАМЕЛИЗИРАНА КАНЕЛА


Какво по-приятно от мързелив следобед през коледната ваканция, когато след двучасова снежна разходка в планината, сядаме да изпием по кафе/чай/топъл шоколад, според предпочитанията или възрастовата група.

Днес ще ви представя рецепта, която ще зарадва най-малките или тези, които са почитатели на шоколада - този вечен спътник на доброто настроение и десертните ни мечти. И въпреки многобройните и застрашителни изменения в килограмите ни, за които кантарът предупреждава, добрите решения за диети почват от утре, нали?

Топъл шоколод с карамелизирана канела…дори името му звучи ароматно, нали? Докато го правех, децата взимаха вана – изпиха го без да излизат оттам, уж само им занесох да го опитат, за да ги извадя по-лесно от ваната. Но глътнеш ли една глътка, останалото някак бързо се изпарява от чашата.

Затова да не губя време, ето рецептата: стигна ми за 4 чаши, така че едно четиричленно семейство се справя без проблем с това количество, а ако сте повече, ами удвоявайте дозата…

Продукти:

150 г шоколадов кувертюр – за предпочитане е шоколадът да е поне с 60 процента съдържание на какао, но за децата го правя с млечен шоколадов кувертюр на Нестле и на вкус много напомня течния шоколад от детството ми.

250 мл течна сметана

250 мл прясно мляко

50 г бяла захар

2 пръчки канела

1 шушулка ванилия

За украсата на чашите:

50 г кафява захар

Сухи плодове или пресни, на парченца




Приготвяне:

1.      Шоколадът се накълцва на малки парченца или се пуска в робот и се оставя в купа настрани.

2.      Млякото и сметаната се загряват в тенджера, докато кипнат. Отдръпват се от огъня.

3.      В друга тенджера се приготвя карамелът като захарта се разтапя на средно силен котлон, докато придобие приятен, топлозлатист цвят. Докато се разтапя, вътре се изсипа канелата и шушулката ванилия, сцепена. Тенджерата се отдръпва от огъня.

4.      Към карамела се изсипва постепенно млечната смес и се бърка до пълното усвояване на карамела- цветът на млякото се променя. За целта се използва бъркалка.

5.      След това в сместа се изсипва постепено шоколадът като продължавате да бъркате. Първо се получава ганаш, а след това- горещ шоколад.

6.      В купичка се изсипва кафявата захар. Всяка чаша се натапя на 2-3 мм в шоколадовата смес и после в кафявата захар.

7.      В украсените чаши се изсипва топлият шоколад като се прецежда през фина цедка, за да се отделят подправките. И всичко лакомо се изпива, до получаване на шоколадови мустаци!






Няма коментари:

Публикуване на коментар