понеделник, 18 януари 2021 г.

ГРЪЦКА СУПА СЪС СПАНАК, ЯЙЦЕ И ЛИМОН

 

Това е традиционна гръцка супа, която обаче е по-здравословна, поради използването на кафяв ориз, както и само един жълтък. Това обаче не пречи вкусът й да бъде прекрасен!

А и е толкова лесна – приготвя се за 5 мин и се готви за още 10. Ако се чудите дали това е вярно, пробвайте я!

Продукти:

3 ч.ч. (750 мл) пилешки бульон или кубче и половина бульон в 750 мл вода

3 стръка зелен лук

3 скилидки чесън

1 пакет (315 г.) замразен нарязан спанак

1/2 ч.л. риган

1 чаша кафяв варен ориз

1 ч.л. настъргана кора от лимон

 3 с.л. лимонов сок

½ ч.л. сол

1 яйце плюс два белтъка


Приготвяне:

1.     В тенджера се смесват ¼ ч.ч. (60 мл.) бульон със зеленият лук и чесънът. Вари се до омекването им, около 2 минути, на силен огън.

2.     Добавят се останалият бульон (още 680 мл) или 2 2/3 ч.ч., спанакът и  риганът и супата се оставя да заври. Намаля се контлонът и супата ври още 5 мин, докато омекне спанакът.

3.     Добавят сe оризът, кората от лимон, лимоновият сок и солта и супата се оставя на тих огън да се вари.

4.     В средно голяма купа се разбиват с бъркалка яйцето и белтъците като постепенно се добавя половин чаша от горещата течност. Разбива се с бъркалката. Топлата яйчена смес се връща в супата на тих огън, при непрекъснато бъркане и накрая се отстранява от котлона.



не успях да направя дневни снимки - готвя предимно вечер, а до сутринта не остава:)

Няма коментари:

Публикуване на коментар