вторник, 2 февруари 2021 г.

ГЪСТА СУПА ОТ СЬОМГА И СМЕТАНА

 

Далеч не съм изчерпала супената тема за сезона. Тази гъста, питателна зимна супа от сьомга съм я правила няколко пъти и винаги съм изяждала най-голямо количество от всички вкъщи - може да се каже, че е една от любимите ми. Наскоро четох, че супите не били полезни, защото били течна храна и били трудно смилаеми, тъй като разреждали стомашния сок. Оставам обаче твърдо убеден любител на супата - утешителната храна на домашния уют, ненадмината, когато имаш нужда от топла, хранителна прегръдка. А и децата ми, които трудно хапват зеленчуци, се съгласяват да пийнат пасирана супа, в която иначе има съставки, които никога не бих могла да им сложа в лъжицата.

Така че до второ нареждане…напред към поредната вкусна супа!





Продукти:

450 г прясно филе от сьомга

1 ч.ч. кромид лук, обелен и нарязан ситно

1 ч.ч. стъбла от целина( нарязани)

3 моркова, нарязани на жулиени

¼ ч.ч. масло

4-5 средно големи картофа, обелени и нарязани на малки парчета

3 ч.ч. пилешки бульон

3 ч.ч. прясно мляко

1 ч.ч. заквасена сметана

1 ч.ч. настърган кашкавал или жълто сирене – чедър, ементал, гауда…

1 с.л. прясна мащерка (или сушена)

1 с.л. сушен магданоз

Сол и черен пипер

Приготвяне:

1.    Фурната се загрява на 180 градуса. В тавичка, заслана с алуминиево фолио се поставя парчето риба, с кожата надолу и се запича за 15-2- мин. Трябва да побелее на места и да се отделя лесно от кожата.

2.    Докато рибата се приготвя, в огнеупорен съд се загрява маслото и в него се сотират за 10 мин на умерен огън лукът, целината и морковите, докато лукът стане прозрачен.

3.    Добавет се пилешкият бульон и картофите и супата се кипва, след което котлонът се намаля, за да продържи да ес готви на бавен огън поне още 20 мин.

4.    Добавят се парченцата надробена сьомга, без кожата. Прибавят се подправките и супата се оставя още известно време на котлона, на слаб огън, за да се смесят добре ароматите.

5.    Ако е станала прекалено гъста, може да се добави още пилешки бульон или вода.

6.    Консумира се гореща, но понякога замразявам част от нея и след известно врем, когато я приготвя отново за хапване, вкусът е все така чудесен.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар