сряда, 3 март 2021 г.

АРМЕНСКА БЯЛА СУПА

 

Ах, супите! Прекрасно утешителни, топли, загряващи, когато навън е минус 13 и ти идва просто да не си покажеш носа изпод топлата завивка на дивана…

Тази супичка си я харесах първо в нета- някой я беше рекламирал в една от многобройните кулинарни групи, които следя. Стори ми се много привлекателна, защото е млечна, гъста и необичайна за нас – разбира се, за арменците е все едно да им кажа, че таратор е нещо екзотично. Но макар, че имам приятели български арменци, в София ходехме на арменски ресторант, а тук имаме приятелско семейство от Армения, никой досега не ми я е правил.

И затова си казах, че трябва да я пробваме.

Наименованието й е Спас – макар че се подвизава и с още едно-две други. Изследвайки различните й вариации установих, че може да се приготви с булгур, с ориз, с кус-кус – за да привлека малкия ми син, който е голям фен на кус-кус-а, пробвах с последното.

Приготвя се много бързо, има я и във варианти само с кисело мляко, без брашно и без заквасена сметана, а броят на яйцата варира от 1 до 4.

И все пак ето рецептата, на която се спрях и приготвих:





Продукти:

1 ч.ч. кус-кус

1 с.л. зехтин

1 яйце

2 с.л. брашно – равни

2 ½ ч.ч. кисело мляко

1/4 ч.ч. заквасена сметана

2 ч.ч. вода – ако се сгъсти много, може и да се досипва

шепа пресен магданоз, нарязан ситно

1 с.л. джоджен, 1 с.л. прясна мента (по желание)

1 гл. кромид лук

50 г краве масло

Приготвяне:

1.    Кус-кусът  се сварява в голямо количество вряща подсолена вода с малко зехтин.

2.    Запържете в масло ситно нарязания лук.

3.    Разбийте яйцето, брашното, млякото и сметаната и ги изсипете в подходяща тенджера за супа.

4.    Изсипете кус-куса в яйчената смес и добавете 2 ч.ч. вода. Поставете тенджерата със супата на котлона да заври и после оставете на тих огън около 5 минутки, докато леко се сгъсти.

5.    Прибавете зелените подправки, добавете сол и черен пипер, разбъркайте и сервирайте.



Няма коментари:

Публикуване на коментар