Ах, супите! Прекрасно утешителни, топли, загряващи,
когато навън е минус 13 и ти идва просто да не си покажеш носа изпод топлата
завивка на дивана…
Тази супичка си я харесах първо в нета- някой я беше
рекламирал в една от многобройните кулинарни групи, които следя. Стори ми се
много привлекателна, защото е млечна, гъста и необичайна за нас – разбира се,
за арменците е все едно да им кажа, че таратор е нещо екзотично. Но макар, че
имам приятели български арменци, в София ходехме на арменски ресторант, а тук имаме
приятелско семейство от Армения, никой досега не ми я е правил.
И затова си казах, че трябва да я пробваме.
Наименованието й е Спас – макар че се подвизава и с още
едно-две други. Изследвайки различните й вариации установих, че може да се
приготви с булгур, с ориз, с кус-кус – за да привлека малкия ми син, който е
голям фен на кус-кус-а, пробвах с последното.
Приготвя се много бързо, има я и във варианти само с
кисело мляко, без брашно и без заквасена сметана, а броят на яйцата варира от 1
до 4.
И все пак ето рецептата, на която се спрях и приготвих:
Продукти:
1 ч.ч. кус-кус
1 с.л. зехтин
1 яйце
2 с.л. брашно – равни
2 ½ ч.ч. кисело мляко
1/4 ч.ч. заквасена сметана
2 ч.ч. вода – ако се сгъсти много, може и да се досипва
шепа пресен магданоз, нарязан ситно
1 с.л. джоджен, 1 с.л. прясна мента (по желание)
1 гл. кромид лук
50 г краве масло
Приготвяне:
1. Кус-кусът се сварява в голямо количество вряща подсолена вода с малко зехтин.
2.
Запържете в
масло ситно нарязания лук.
3.
Разбийте
яйцето, брашното, млякото и сметаната и ги изсипете в подходяща тенджера за
супа.
4.
Изсипете
кус-куса в яйчената смес и добавете 2 ч.ч. вода. Поставете тенджерата със
супата на котлона да заври и после оставете на тих огън около 5 минутки, докато
леко се сгъсти.
5.
Прибавете
зелените подправки, добавете сол и черен пипер, разбъркайте и сервирайте.
Няма коментари:
Публикуване на коментар