петък, 28 януари 2022 г.

БАБА ГАНУШ С ЯДКИ

 И тази година в кухнята ни присъстват екзотични акценти, които отговарят на няколко критерия – да са лесни за приготвяне, да не сме ги яли досега, да мога без проблем да си набавя продуктите и да ме впечатлят.

Във Франция доста се хапват рецепти от арабската кухня. Баба Гануш е ориенталски пастет от печени патладжани и сусамов тахан, който се прави изключително лесно и е прекрасен за разядка. Лично аз си го хяпвам на препечена филийка и за вечеря. Много ми харесва, че е леко пикантен, същевременно има достатъчно плътност, за да ми бъде приятно да го сдъвча, а и вкусът не е натрапчив.

С една дума- опитайте!








Продукти:

2 малки патладжана

2 с.л. сусамов тахан

3 скилидки чесън

3 с.л. зехтин

Сока на ½ лимон

Сол на вкус

2-3 стръка магданоз

1/4 ч.л. пушен червен пипер

½ ч.ч. микс от ядки - белено тиквено семе, фъстъци, белено слънчогледово семе

 

Приготвяне:

1.     Патладжаните се разрязват на две по дължина и се посоляват. Поставят се в тава върху домакинска хартия и се изпичат във фурната на функция грил.

2.     Скилидките чесън се обелват и накълцват на ситно или се пресоват.

3.     Магданоза се нарязва на ситно.

4.     Вътрешността на патладжана се издълбава с лъжица и се намачква. Към нея се прибавят останалите съставки, с изключение на ядките, кимиона и пипера.

5.     Разбивам всичко в блендер, до пухкава кремообразна смес. При необходимост добавям лъжица-две вода.

6.     Изсипвам в купа и поръсвам с пушения пипер, кимиона и ядковия микс.


1 коментар: