И тази година в кухнята ни присъстват екзотични акценти, които отговарят на няколко критерия – да са лесни за приготвяне, да не сме ги яли досега, да мога без проблем да си набавя продуктите и да ме впечатлят.
Във Франция доста се хапват рецепти от
арабската кухня. Баба Гануш е ориенталски пастет от печени патладжани и сусамов
тахан, който се прави изключително лесно и е прекрасен за разядка. Лично аз си
го хяпвам на препечена филийка и за вечеря. Много ми харесва, че е леко пикантен,
същевременно има достатъчно плътност, за да ми бъде приятно да го сдъвча, а и
вкусът не е натрапчив.
С една дума- опитайте!
Продукти:
2 малки патладжана
2 с.л. сусамов тахан
3 скилидки чесън
3 с.л. зехтин
Сока на ½ лимон
Сол на вкус
2-3 стръка магданоз
1/4 ч.л. пушен червен пипер
½ ч.ч. микс от ядки - белено тиквено семе, фъстъци,
белено слънчогледово семе
Приготвяне:
1. Патладжаните се разрязват
на две по дължина и се посоляват. Поставят се в тава върху домакинска хартия и
се изпичат във фурната на функция грил.
2. Скилидките чесън
се обелват и накълцват на ситно или се пресоват.
3. Магданоза се
нарязва на ситно.
4. Вътрешността на
патладжана се издълбава с лъжица и се намачква. Към нея се прибавят останалите
съставки, с изключение на ядките, кимиона и пипера.
5.
Разбивам всичко в блендер, до пухкава
кремообразна смес. При необходимост добавям лъжица-две вода.
6.
Изсипвам в купа и поръсвам с пушения
пипер, кимиона и ядковия микс.
Благодаря, Неви! Ще се радвам да ми пишете после дали Ви е харесало.
ОтговорИзтриване