Обичам вечер да предлагам на децата порция топла супа. Въобще не мога да им хвана края какво точно изяждат в училище, но подозирам, че не е много като знам колко са капризни. И за да не ми е гузна родителската съвест, опитвам поне вечер да вкарам малка доза допълнителна полезна храна, а тя най-добре се приема от тях в течно състояние.
Приготвям често крем супи.
Това е една от тях. Нежна крем супа от моркови с екзотичен акцент, благодарение
на кокосовото мляко. Последното е богато на желязо и съдържа достатъчно
количество фибри, което прави супата освен интересна, здравословна.
Продукти:
400 г моркови, обелени и нарязани на кръгчета
1 глава кромид лук
1 с.л. зехтин
400 мл зеленчуков бульон (ако искате да избегнете бульона
на кубчета, просто добавете вряла вода, сол, малко масло или зехтин и любимите
си подправки)
125 мл кокосово мляко
Кимион
Сол и черен пипер
(сибирски лук по желание за поръсване накрая)
½ ч.л. джинджифил на прах
Приготвяне:
1.
В тенджера загряваме зехтина.
2.
Добавяме морковите и лука да се запържат,
докато лукът стане прозрачен.
3.
Добавяме джинджифила и разбъркваме.
4.
Изсипваме зеленчуковия бульон (или
водата с подправките и маслото) и варим поне половин час – докато морковите
омекнат.
5.
Разбиваме с пасатор в самата тенджера.
6.
Добавяме кокосовото мляко и отново
разбъркваме добре.
7.
Добавяме сол, пипер и кимион.
8.
По желание, поръсваме със ситно нарязан
сибирски лук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар