Мама ни гостува и имаме удоволствието да хапваме от нейните гозби. Та тя беше инструктирала да купим едно контра филе з арецепта, която бе намислила да направи, но по технически причини накрая се озовахме с едно прекрасно, сочно парче бонфиле, което трябваше да приготвим вместо нея.
Печеното бонфиле става крехко и ароматно. Може да се поднесе с гарнитура и
сос по избор като в нашия случай сосът беше винен, а гарнитурата - домашно
картофено пюре и печен карфиол с подправки.
Но нека се съсредоточим върху месото първо. Дълго време основен майстор на
месото у нас беше мъжът ми. Мен все ме притесняваше мисълта от сухо месо,
дъвчащо като подметка или недоопечено. Но установих, че често пъти колкото
по-кратко се пече, толкова по-добре – и това правило важи не само при
телешкото. А може би е и въпрос на вкус. Така или иначе тук печенето отнема
едва 20 мин и като добавите и задължителната почивка на месото после, за 30 мин
разполагаме с чудесна вечеря.
Продукти:
1 свинско
бонфиле- между 700 г и 1 кг.
Смес от подправки
: сол, черен пипер, чесън на прах, кимион, червен пипер (може и лют), сушена
мащерка и кимион.
5 с.л. зехтин - 2
с.л. зехтин за намазване на филето и 3 с.л. за тигана
За соса:
1 малка глава
кромид лук
1 бучка масло- 50
г.
1 ч.ч. червено
вино
150 мл готварска
сметана
Приготвяне:
Месото:
1.
Месото се почиства от мазните ципи по него с нож.
2.
В купичка се разбърква сместа от подправки.
3.
Филето се намазва със зехтин и се овалва в подправките.
4.
Фурната се загрява на 200 градуса.
5.
В подходящ съд, който след това да може да се сложи и във фурната, се
сгорещяват на силен огън 3 с.л. зехтин. Филето се запечатва от всички страни.
6.
Пече се на фурна за 20 мин на 200 градуса. Изважда се от фурната и се
оставя да почине 4-5 минути преди да се нареже и сервира.
Сосът
1.
Лукът се нарязва на ситно.
2.
В малка тенджера се изсипва маслото и лукът се запържва в него. След това
се изсипва виното и се бърка, докато виното се редуцира.
3.
Налива се сметаната и се бърка съвсем за кратко на котлона, около 30 -40
секунди, след което, извън огън сосът се пасира с ръчен пасатор и се подправя
със сол и черен пипер.
Няма коментари:
Публикуване на коментар