петък, 18 февруари 2022 г.

СВИНСКО БОНФИЛЕ С ВИНЕН СОС

 Мама ни гостува и имаме удоволствието да хапваме от нейните гозби. Та тя беше инструктирала да купим едно контра филе з арецепта, която бе намислила да направи, но по технически причини накрая се озовахме с едно прекрасно, сочно парче бонфиле, което трябваше да приготвим вместо нея.

Печеното бонфиле става крехко и ароматно. Може да се поднесе с гарнитура и сос по избор като в нашия случай сосът беше винен, а гарнитурата - домашно картофено пюре и печен карфиол с подправки.

Но нека се съсредоточим върху месото първо. Дълго време основен майстор на месото у нас беше мъжът ми. Мен все ме притесняваше мисълта от сухо месо, дъвчащо като подметка или недоопечено. Но установих, че често пъти колкото по-кратко се пече, толкова по-добре – и това правило важи не само при телешкото. А може би е и въпрос на вкус. Така или иначе тук печенето отнема едва 20 мин и като добавите и задължителната почивка на месото после, за 30 мин разполагаме с чудесна вечеря.








Продукти:

1 свинско бонфиле- между 700 г и 1 кг.

Смес от подправки : сол, черен пипер, чесън на прах, кимион, червен пипер (може и лют), сушена мащерка и кимион.

5 с.л. зехтин - 2 с.л. зехтин за намазване на филето и 3 с.л. за тигана

За соса:

1 малка глава кромид лук

1 бучка масло- 50 г.

1 ч.ч. червено вино

150 мл готварска сметана

Приготвяне:

Месото:

1.     Месото се почиства от мазните ципи по него с нож.

2.     В купичка се разбърква сместа от подправки.

3.     Филето се намазва със зехтин и се овалва в подправките.

4.     Фурната се загрява на 200 градуса.

5.     В подходящ съд, който след това да може да се сложи и във фурната, се сгорещяват на силен огън 3 с.л. зехтин. Филето се запечатва от всички страни.

6.     Пече се на фурна за 20 мин на 200 градуса. Изважда се от фурната и се оставя да почине 4-5 минути преди да се нареже и сервира.

Сосът

1.     Лукът се нарязва на ситно.

2.     В малка тенджера се изсипва маслото и лукът се запържва в него. След това се изсипва виното и се бърка, докато виното се редуцира.

3.     Налива се сметаната и се бърка съвсем за кратко на котлона, около 30 -40 секунди, след което, извън огън сосът се пасира с ръчен пасатор и се подправя със сол и черен пипер.

Поднася се в сосиера и се полива върху месото и гарнитурата при поднасяне на порциите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар