вторник, 25 юни 2024 г.

АСПЕРЖИ С ШУНКА, КОЗЕ СИРЕНЕ И МЕД

 Освен, че е сезон на кетото, в Елзас настана и сезонът на аспержите. Ние ги купуваме от фермерския пазар от месни производители, но по-активните ни приятели направо ходят да ги берат ( май няма дума „аспержобер“, нали?). Лично аз обичам повече зелените, но се твърди, че белите са по-вкусни. Те растат под земята, защитени от  слънчевите лъчи и запазват перления си цвят.

Във Франция белите аспержи се отглеждат главно в региони като Елзас, Камарг и Ланд.

Чудесно се комбинират със сирена, харесвам ги и с козе, и с жълти сирена. Но любимият ми акцент си остава медът, защото заедно със сирената, придава шик на ястието, както и неповторима сладко-солена вкусова тръпка.







Продукти:

8 бр. бели аспержи

16 тънки листи бекон или шварцвалдска шунка ( тънки) – за всяка аспержа използвах по две парчета.

Парче масло за намазване на аспержите

100 г. жълто сирене – настъргано

Пчелен мед – течен

Мащерка

Сол и черен пипер

2 с.л. зехтин

Приготвяне:

1.     Аспержите се обелват с картофобелачка и се бланшират в подсолена вряла вода с 2 сл. зехтин за около 5 мин. Може да ги приготвите и на пара.

2.     Изваждат се, отцеждат се и се поставят върху хартия за печене в тавичка.

3.     Намазват се с масло.

4.     Грилът на фурната се загрява.

5.     Около всяка аспержа се навива плътно бекон, така че да бъде „облечена“.

6.     Аспержите се поръсват с подправки (сол, пипер и мащерка), след което се поръсват с настърганото сирене. Накрая, преди да се сложат във фурната, всяка от тях се полива с тънка струйка пчелен мед.

7.     Слагат се няколко минути във фурната на функция грил, по-близо до решетката на грила, за да се запекат и медът да ги „глазира“.

Дегустират се топли.


Няма коментари:

Публикуване на коментар