Освен, че е сезон на кетото, в Елзас настана и сезонът на аспержите. Ние ги купуваме от фермерския пазар от месни производители, но по-активните ни приятели направо ходят да ги берат ( май няма дума „аспержобер“, нали?). Лично аз обичам повече зелените, но се твърди, че белите са по-вкусни. Те растат под земята, защитени от слънчевите лъчи и запазват перления си цвят.
Във Франция белите аспержи се отглеждат главно в региони като Елзас, Камарг
и Ланд.
Чудесно се комбинират със сирена, харесвам ги и с козе, и с жълти сирена.
Но любимият ми акцент си остава медът, защото заедно със сирената, придава шик
на ястието, както и неповторима сладко-солена вкусова тръпка.
Продукти:
8 бр. бели аспержи
16 тънки листи
бекон или шварцвалдска шунка ( тънки) – за всяка аспержа използвах по две
парчета.
Парче масло за
намазване на аспержите
100 г. жълто сирене
– настъргано
Пчелен мед – течен
Мащерка
Сол и черен пипер
2 с.л. зехтин
Приготвяне:
1.
Аспержите
се обелват с картофобелачка и се бланшират в подсолена вряла вода с 2 сл. зехтин
за около 5 мин. Може да ги приготвите и на пара.
2.
Изваждат
се, отцеждат се и се поставят върху хартия за печене в тавичка.
3.
Намазват
се с масло.
4.
Грилът
на фурната се загрява.
5.
Около
всяка аспержа се навива плътно бекон, така че да бъде „облечена“.
6.
Аспержите
се поръсват с подправки (сол, пипер и мащерка), след което се поръсват с
настърганото сирене. Накрая, преди да се сложат във фурната, всяка от тях се
полива с тънка струйка пчелен мед.
7.
Слагат
се няколко минути във фурната на функция грил, по-близо до решетката на грила,
за да се запекат и медът да ги „глазира“.
Дегустират се топли.
Няма коментари:
Публикуване на коментар