Тъй като живеем в район, където има много био производство на плодове, а и много от познатите ни имат градини, изведнъж се намерих заредена с голям количество ябълки и трябваше спешно да измисля план за действие. След като изхвърлих килограм- два, си дадох сметка, че като хапваме по ябълка на ден няма да стане и трябва да използвам по-сериозни количества.
Затова порових малко из любимите си рецепти и реших да направя ябълков
кръмбъл. Този десерт датира от двадесетте години на миналия век, но става
особено популярен през Втората световна война, основно във Великобритания,
когато хранителните дажби ограничават достъпа до тестени съставки, използвани
за приготвянето на ябълкови пайове. Умните домакини прибягват до кръмбъла, за
да бъдат спестовни, без това значително да се отрази на качеството на
приготвяния сладкиш. А за нас е предимство, че кръбмълът се прави с продукти,
които обикновено имаме в кухненския шкаф или хладилника и не се изисква кой
знае какво планиране.
В тази рецепта ябълките се карамелизират предварително. Пригответе се за
неустоимо ухание на ябълки, карамел, канела…есента има и своите положителни
страни.
Продукти:
За ябълките:
20 г масло
6 ябълки
20 г захар
За хрупкавата заливка (самия кръмбъл):
85 г масло,
размекнато
100 г бяло брашно
100 г кафява захар
демерара
Канела
100 г бадемово
брашно
Приготвяне:
-
Фурната
се загрява на 180 градуса.
-
Ябълките
се обелват, почистват и нарязват на едри парчета.
-
В
дълбок нагорещен тиган се разтапят маслото и захарта.
-
Добавят
се парчетата ябълки и се готвят 10 минути на среден огън, докато се получи нещо
като компот. Оставят се настрана да поизстинат.
-
В
купа се смесват брашното, бадемите на прах, захарта и щипка канела.
-
Добавя
се размекнатото масло и с върховете на пръстите се смесва с брашнената смес,
така че да се получи като пясъчна смес на по-едри бучки.
-
В
квадратен йенски съд ( аз ползвам 20 на 20 см), чието дъно сме намазали с
масло, се изсипва карамелизираната ябълкова смес. Поставят се задушените и
карамелизирани ябълки в съда за печене.
-
Сместа
на едри трохи се разпределя върху ябълките равномерно.
-
Сладкишът
се пече в гореща фурна на 180°С за около двадесет минути.
Може да се
дегустира както топло, така и от хладилника. Съчетава се добре и с топка
ванилов сладолед.
Няма коментари:
Публикуване на коментар