неделя, 3 ноември 2024 г.

КЕТО ПИЦА С ТЕСТО ОТ КАРФИОЛ

 Когато сме в кето диета постепенно умират желанията за някои храни, апетитът постепенно се регулира, стомахът се свива. От време навреме обаче, особено когато отглеждаш дечица и се налага да им готвиш питателна храна, ти се прияждат някои неща, които трябва да си адаптираш в здравословен вариант, за да не те е яд за похабените усилия и постоянството.

Такъв е случаят с пицата у нас. Правя на децата една вкусна домашна пица, която те наричат „Пица за целия свят“, защото я правя в една голяма тава и стига за нас четиримата- двама възрастни и две деца. Сега обаче те си хапват сами – в продължение на два дни, а ние с мъжа ми минахме на здравословния вариант с кето тесто от карфиол.

Рецептата е от нета, мисля, че съществува в много варианти, а гарнирането си е изцяло по ваш избор.

Продукти:

За блата:

-        1 брой карфиол

-        2 яйца

-        60 г настъргано жълто сирене- кашкавал, грюйер, пармезан, моцарела, ементал

За гарнитурата- тук изборът си зависи изцяло от вас, но нашият беше следният:

-        Доматено пюре (за намазване) – 2-3 с.л.

-        Салам за пица ( можете за пробвате с по-лютив вариант като пеперони)

-        Бяло сирене натрошено – 60 г.

-        Настърган кашкавал или жълто сирене за поръсване

-        Листенца пресен босилек

Приготвяне:

1.     Фурната се загрява на 180 градуса.

2.     Главата карфиол се измива и почиства – отрязва се пънчето, махат се листата и кочана. Разделя се на розички и те се пускат на робот за смилане, заедно с яйцето и настъргания кашкавал.

3.     Голяма тава се застила с хартия за печене и отгоре се разпределя равномерно карфиолената смес за плат. Аз й придавам правоъгълна форма като използвам голям нож, за да получа по-равномерна фигура- долепям ножа до тестото и приглаждам с ръка. Блатът се пече около 20 мин, докато отгоре почне да се зачервява.

4.     Изважда се от фурната и се оставя да се охлади пет минути, след което се гарнира - намазва се с доматено пюре, отгоре се подрежат кръгчетата салам, наръсва се с бялото сирене, посипва се с босилек и накрая отгоре с настъргания кашкавал. Връща се обратно във фурната за още десетина минути, докато кашкавалът се разтопи и започне да се запича на места.

 




Няма коментари:

Публикуване на коментар