събота, 30 ноември 2024 г.

КАНЕЛЕНИ МАСЛЕНКИ

 Всяка година, като наближат коледните празници, ме обзема някаква лудост по коледните бисквитки. Със завист гледам из форуми и блогове как сръчни домакини трупат апетитни купчинки от коледни бисквитки и се питам: “Ама кога намират време“? За мен края на годината е свързан със срокове за предаване на отчети, яростно писане на домашни с децата и задължителните годишни срещи с преподавателите, хиляди и петстотин социални събития от работен порядък всички искат да организират нещо запомнящо се, сякаш се виждаме за последно и няма да се върнем пак заедно, увесили нос на 2-3 януари в офиса.

Самата аз трупам рецепти за „по-късно“ и от няколко години си правя предколедна селекция на сладки – то не бяха „лепенки“, не бяха „Ангелски очи“, не бяха елзаски традиционни „менеле“ и „бределе“, но уви, стоят си и чакат да им дойде ред. Обикновено целят ми ентусиазъм приключва с две-три тави от познатите меденки, които се изяждат буквално на излизане от фурната и дори няма време да снимам.

Тази години обаче започвам отрано. След като ви представих соленките „Пръстените на принца“, днес се отчетох с първите за сезона

КАНЕЛЕНИ МАСЛЕНКИ, или във френски вариант « sablé à la canelle ». Подходящи както за забързани майки, така и за баби, които биха искали да поиграят с внучетата на правене на сладкиши. Супер лесни и много вкусни.

Направих тестото предната вечер и сутринта събудих къщата с аромат на прясно изпечени канелени сладки, които си хапнахме, придружени с димящ чая и горещ шоколад в сивия зимен ден.









Продукти :

250 г брашно

125 г захар

125 г омекнало масло

1 яйце

1 ч.л. канела

1 пакетче ванилова захар

1/2 ч.л. сол

Пудра захар, за украса (по желание)

Приготвяне:

1.     Приготвяне на тестото: В голяма купа смесете брашното, захарта, канелата и солта. Добавете омекналото на малки парченца масло и яйцето. Разбъркайте всичко с ръце, докато получите гладко тесто. Оформете тестото на топка, увийте го в домакинско фолио и го поставете в хладилника за 30 минути, за да почине.

2.     Загрейте фурната: Докато тестото почива, загрейте фурната на 180°C и застелете тава за печене с хартия за печене.

3.     Оформете сладките: Върху леко набрашнена повърхност разточете тестото до дебелина около 5 мм или повече. С помощта на коледни формички изрежете фигурки (звездички, елхички, сърчица и др.).

4.     Печене: Подредете сладките в подготвената тава за печене, като ги поставите на малко разстояние едни от други. Печете за 10-12 минути или докато краищата леко покафенеят. Следете ги, тъй като могат да покафенеят бързо.

5.     Оставете да се охладят и украсете: аз поръсих с пудра захар и малко гел за сладки за тичинки на цветята.





Няма коментари:

Публикуване на коментар