Всяка година, като наближат коледните празници, ме обзема някаква лудост по коледните бисквитки. Със завист гледам из форуми и блогове как сръчни домакини трупат апетитни купчинки от коледни бисквитки и се питам: “Ама кога намират време“? За мен края на годината е свързан със срокове за предаване на отчети, яростно писане на домашни с децата и задължителните годишни срещи с преподавателите, хиляди и петстотин социални събития от работен порядък всички искат да организират нещо запомнящо се, сякаш се виждаме за последно и няма да се върнем пак заедно, увесили нос на 2-3 януари в офиса.
Самата аз трупам рецепти за „по-късно“ и от няколко години си правя
предколедна селекция на сладки – то не бяха „лепенки“, не бяха „Ангелски очи“,
не бяха елзаски традиционни „менеле“ и „бределе“, но уви, стоят си и чакат да
им дойде ред. Обикновено целят ми ентусиазъм приключва с две-три тави от
познатите меденки, които се изяждат буквално на излизане от фурната и дори няма
време да снимам.
Тази години обаче започвам отрано. След като ви представих соленките „Пръстените
на принца“, днес се отчетох с първите за сезона
КАНЕЛЕНИ МАСЛЕНКИ, или във френски вариант « sablé à la canelle ».
Подходящи както за забързани майки, така и за баби, които биха искали да
поиграят с внучетата на правене на сладкиши. Супер лесни и много вкусни.
Направих тестото предната вечер и сутринта събудих къщата с аромат на
прясно изпечени канелени сладки, които си хапнахме, придружени с димящ чая и
горещ шоколад в сивия зимен ден.
![]() |
Продукти :
250 г брашно
125 г захар
125 г омекнало
масло
1 яйце
1 ч.л. канела
1 пакетче ванилова
захар
1/2 ч.л. сол
Пудра захар, за
украса (по желание)
Приготвяне:
1.
Приготвяне на тестото: В голяма купа смесете брашното, захарта, канелата и
солта. Добавете омекналото на малки парченца масло и яйцето. Разбъркайте всичко
с ръце, докато получите гладко тесто. Оформете тестото на топка, увийте го в
домакинско фолио и го поставете в хладилника за 30 минути, за да почине.
![]() |
2.
Загрейте фурната: Докато тестото почива, загрейте фурната на 180°C и
застелете тава за печене с хартия за печене.
3.
Оформете сладките: Върху леко набрашнена повърхност разточете тестото до дебелина
около 5 мм или повече. С помощта на коледни формички изрежете фигурки
(звездички, елхички, сърчица и др.).
4.
Печене: Подредете
сладките в подготвената тава за печене, като ги поставите на малко разстояние
едни от други. Печете за 10-12 минути или докато краищата леко покафенеят.
Следете ги, тъй като могат да покафенеят бързо.
5.
Оставете
да се охладят и украсете: аз поръсих с пудра захар и малко гел за сладки за тичинки
на цветята.
Няма коментари:
Публикуване на коментар