Винаги си представям декември като предколеден месец, изпълнен с радостно
очакване на празниците, украсяване на елхи, разходки по коледни базари, правене
на сладкиши, пиене на топъл шоколад слушане на познатите коледни песни, гледане
на коледни филми, но …реалността обикновено е по-друга. Крайни срокове,
изнервени колеги, последни тестове на децата н училище и вечерни препирни над
домашните, безкрайни опашки по магазините и недовършен списък с подаръци. С
една дума- пълен предколеден хаос. И само в американските филми разни усмихнати
девойчета на Прозак се хилят, облечени в невъзможно ярки цветове и преоткриват
коледното чудо.
И не знам кога ще дойде времето, когато ще разполагам със себе си, за да
правя всички онези приятни неща, които отлагам. Вероятният отговор е никога. Или
пък като се пенсионирам, но тогава сигурно вече няма да ми се занимава.
Затова със зъби и нокти си откъсвам малки парченца от ежедневието, в които
да мога да правя нещата, които ми доставят щастие.
Тази рецепта е една от тях. Снимах я преди повече от пет години в една
стара книга с елзаски рецепти, която ми попадна в местната библиотека. Така и
не стигнах до нея цели пет години – обикновено с децата, когато имаме малко време,
правим заедно меденки. Но Елзас е известен с многообразните си бисквитки, заслужава
си да пробва някоя нова местна рецепта.
Затова тази година извадих рецептата на телефона си, за да си напомня, че
няма да се откажа. Купих шоколадовия кувертюр и орехите, за да ги виждам всеки
път като отварям шкафа с подправките.
И накрая- о, чудо, в неделя получих някакви си два-три часа бонус време и…ето
ги и тях:
ОРЕХОВЕ РОМБОВЕ С ШОКОЛАД
Продукти:
125 г смлени орехи
375 г бяло брашно
1 чл бакпулвер
125 г кристална захар
250 г краве масло
1 чл канела
2 щипки сол
1 ванилия на прах
1 цяло яйце плюс един жълтък
Кората на един лимон- настъргана
За намазване:
1 жълтък
200 г шоколадов кувертюр- аз купувам на Нестле
Приготвяне( за около 50
бисквитки):
1.
В голяма
купа изсипете брашното, бакпулвера, захарта, солта, канелата и ванилията. Започнете
да ги смесвате с ръце като претривате маслото със сухите съставки, докато се
получи хомогенно маслено тесто.
2.
Към
него добавете яйцето и жълтъка, добавете лимоновата кора и отново размесете до
гладко тесто.
3.
Направете
тестото на топка, увийте в прозрачно фолио и оставете в хладилника за час, за
да стегне тестото.
4.
Набрашнете
работния плот и разточете тестото на правоъгълник. От него изрежете ромбове-
първо ивици надолу, след което с линия под ъгъл, така ще да се получат ромбове.
5.
Намажете
ги с жълтък.
6.
Загрейте
фурната на 180 градуса. Постелете тава с хартия за печене и подредете ромбовете
на известно разстояние един от друг- около 3-4 см. Печете 15 мин на 180 гр.
![]() |
7.
Оставете
ромбовете да изстинат и междувременно разтопете на водна баня шоколадовия
кувертюр. Натапяйте всеки ромб от едната страна в течния шоколад и оставете да
стегне шоколадът като поставяте всяка бисквитка върху хартия за печене. По желание може след потапяне в шоколада
отново да оваляте шоколадовата част в смлени орехи, но тъй като самото тесто е
орехово, аз не го направих.
8.
Накрая
поръсете с пудра захар и готово, хапнете ги с удоволствие!
Няма коментари:
Публикуване на коментар